29 / 03 / 2024

takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı

takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı

Trampa, bir malın başka bir malla değiştirilme işlemi olarak tanımlanabiliyor. Trampa işleminde mallar üzerinde eşitlik aranmıyor. Peki, takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Önalım hakkı, hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkı olarak biliniyor. Peki, trampa yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Fiyatı ortaya çıktı! Satışlarda rakiplerine fark attı

Çıktığı günden beri gündemden düşmeyen Nvidia RTX 4070 Ti, şimdi ise en büyük rakibi AMD’ye karşı, satışlarda üstünlüğünden taviz vermedi

İkinci el otoda en çok satılan 10 marka açıklandı! Satışlarda yüzde 16,2'lik artış!

Türkiye ikinci el online araç pazarında geçen ay en çok tercih edilen araçlar belli oldu. Satışlarda geçtiğimiz ay ekime kıyasla yüzde 16,2, ilk 11 ayın toplamında da 2021'in aynı dönemine göre ise yüzde 10 artış kaydedildi.

Taksitli satışlarda flaş düzenleme! Borcu olan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan son dakika düzenlemesiyle taksitli satışlarda temerrüde düşen tüketicinin tüm borcunu ödemesinin daha geç talep edilmesine imkan sunulacak. İşte ayrıntılar...

Bursa Kar Otel hisse devir yoluyla 1 Ekim'de satılacak!

Bursa Uludağ Oteller Bölgesi I. Gelişim Bölgesi'nde yer alan Kar Otel'in hisse devir yoluyla satışı yapılack. Satış ihalesi 1 Ekim'de gerçekleştirilecek...

Kocaeli'de icra yoluyla satılan tarım arazileri mecliste!

Kocaeli'de icra yoluyla satışa çıkarılan tarım arazileri TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Tükkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Nevşehir'de köy muhtarlığının arazileri icra yoluyla satışa çıktı!

Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Aktepe köyünde, muhtarlığın gelir getirmesi için açtığı restoranda çalışan 2 işçinin alacakları için açtığı dava sonrasında köy muhtarlığının arazileri icra yoluyla satışa çıktı...

İcra yoluyla satılan tarım arazileri meclise taşındı!

2015-2017 döneminde tarım kredisi kullanan çiftçi sayısına ve icra yoluyla satılan tarım arazileri meclis gündemine taşındı. CHP'li Tanrıkulu yazılı soru önergesi hazırladı..

Agency, Avrupa'ya konut satışında ders veriyor!

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki bir projenin satış danışmanlığını üstlenen Agency Gayrimenkul, Avrupa’ya konut satışında ders veriyor. Satışlarda elde edilen dövizler, Agency tarafından Türk Lirası’na çevriliyor ve Türk ekonomisine kazandırılıyor.

Babacan Port Royal’e ön satışlarda yoğun talep geldi!

Babacan Holding’in lokasyonunun en lüks ancak en ulaşılabilir projesi ‘Babacan Port Royal’, ön talep satışlarıyla rekor kırıyor. 0.59 faiz, 120 ay vade avantajıyla satışa çıkan ‘Babacan Port Royal’e, ön satışlarda yoğun talep geldi.

İzmir Buca Konutları'ndaki 34 daire 4 saatte satıldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca’da kentsel dönüşüm projelerinde kullanmak için inşa ettiği konutların 34 dairesini ihale yoluyla satışa sundu. Büyük ilgi gören ihaleye 289 talep geldi. Konutlar 4 saat gibi kısa bir süre içinde satıldı.

Kayseri OSB'deki 5 arsa 5 milyon TL'ye satıldı!

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde (KOSB) ihale yoluyla satışa çıkarılan 11 arsadan 5'inin satışı gerçekleşti.

Satışta rekor kırıldı ama konut sahipliği azaldı!

Konutu olanların oranı yüzde 61.1’den 2015’te yüzde 60.4’e indi ve 0.7 puan azaldı. Halbuki 2015’te Türkiye’de 599 bin yeni konut satıldı. Bu anlamda ilk satışlarda da rekor kırıldı. Ama kirada oturanlar da 1.2 puan arttı..

Naci Ağbal: Atatürk Orman Çiftliği satılmayacak!

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Atatürk Orman Çiftliği ve devlet tiyatroları gibi kurumların özelleştirme yoluyla satılacağına ilişkin muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine, “Yok öyle bir şey” sözleriyle karşılık verdi.

takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı Haberi

takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı

Takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?

Trampa edilen mallar arasında eşitlik olmaması halinde aradaki fark bir miktar para ile kapatılabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor. 


Farklı il ve ilçelerde bulunan taşınmaz malların da trampa işlemi yapılabiliyor. Peki, takas yoluyla satışlarda önalım hakkı doğar mı?


Önalım hakkı, hak sahibi olunan taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme olarak karşımıza çıkıyor. 


Önalım hakkına hukuki olarak şuf'a hakkı da deniyor.  Kanuni ve akdi olmak üzere iki türlü önalım hakkı yani şuf'a hakkı bulunuyor.


Önalım hakkı sadece bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen ve ya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların kullandığı bir hak olarak biliniyor. 


Hibe ve takas hukuki işlemleri satış olmadıklarından bunlara karşı önalım hakkı...