19 / 04 / 2024

Kocaeli'de icra yoluyla satılan tarım arazileri mecliste!

Kocaeli'de icra yoluyla satılan tarım arazileri mecliste!

Kocaeli'de icra yoluyla satışa çıkarılan tarım arazileri TBMM gündemine taşındı. İYİ Parti'li Tükkan, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Kocaeli Milletvekili  Lütfü Tükkan, Kocaeli'de icra yoluyla satışa çıkarılan tarım arazilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Tükkan, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Tükkan, ''Kocaeli’nde tarımsal faaliyetlerin ve üretimin en yoğun olduğu yerlerden birisi Kandıra ilçesidir. Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve tarımsal üretimdeki maliyetlerdeki aşın artışı çiftçileri zora sokmuş, üretimi aksatmış ve yaşanan süreçte bazı tarım arazileri atıl kalmıştır.

Kandıra’da 2018 yılında icra yoluyla satışa çıkan tarla sayısındaki artış 2019 yılında da devam etmektedir. Toplam muhammen bedeli 2 milyon 160 bin TL olan 34 tarla 2019 yılı Nisan ayında icra yoluyla satışa çıkarılacaktır. Bu durum tarımsal üretimde Kocaeli ve dolayısıyla ülkemizi olumsuz etkilemektedir.'' diye konuştu. 
 

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili  Lütfü Tükkan'ın soruları:

1) 2018 yılı içinde Kandıra ve Kocaeli’nde kaç tane ve toplamda kaç metrekare tarım arazisi icra yoluyla satışa çıkarılmıştır?

2) Kandıra’da 2018 yılında satışa çıkarılan tarım arazilerinin ekonomik değeri ne kadardır?

3) 2018 yılında arazilerin icra yoluyla satışa çıkmasına neden olan borç tutan ne kadardır? Bankalara borçlu olunan tutar ne kadardır? Arazileri satılan kaç çiftçimiz tarımsal kredi kullanmıştır?

4) İcralık olup tarlaları satılan çiftçilerin borçlarında yapılanma uygulanmış mıdır?

5) Yukarıda sözü edilen ve tarlaları icradan satılan çiftçilerimizden kaçı bakanlığınızca verilen sübvansiyonlardan yararlanmıştır? Sübvanse edilen tutar ne kadardır?

6) Satışa çıkarılan ve icra yoluyla satışı yapılan tarım alanlarında halen tarımsal faaliyet sürdürülmekte midir?

7) El değiştiren tarım arazilerinde üretimin devamlılığı bakanlığınız tarafından , denetlenmekte midir? Bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmakta mıdır?

8) Yabancı bankalar tarafından haciz konulan tarım alanlarının tasarrufu hakkında herhangi bir denetim ve yaptırım mekanizması var mıdır? Yabancı bankalarca haczedilen ancak satışa çıkarılmayan tarım alanlarının toplamı kaç metrekaredir? Bu arazilerin satıldığı kişiler hakkında herhangi bir inceleme yapılmakta mıdır?

9) Türkiye’de tarımsal üretimin devamlılığım sağlayacak önlemler bakanlığınız tarafından alınmış mıdır? Varsa bu önlemler nelerdir?

10) 2019 ve 2020 yılları içinde ağır bir biçimde yaşanması öngörülen ekonomik kriz döneminde borçların ödenememesi durumuna karşılık üretim alanlarının çiftçilerimizin elinden çıkma olasılığı bakanlık olarak stratejik açıdan değerlendirilmiş midir? Örneğin bankalar tarafından haciz konulan ve atıl kalan tarla ve bahçelerde üretimin durması Türk tarımı için bir beka sorunu değil midir?

11) Kocaeli il geneli tarımsal hibe desteğinden çıkartılmıştır. Çıkartılmasının gerekçesi nedir? Önümüzdeki süreçte çiftçilerimizi korumak adına Kocaeli’nin tekrar hibe destek programına dahil edilmesi düşünülmekte midir?


Geri Dön