28 / 03 / 2024

Tarihi sit kullanma koşulları

Tarihi sit kullanma koşulları

Milli tarih ve askeri harp tarihi açısından önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve doğal yapısıyla birlikte korunması gerekli alanlara tarihi sit alanları deniyor. İşte, tarihi sit kullanma koşulları!

Tarihi sit koruma koşulları!

Önemli bir tarihi olayın yaşandığı ya da önemli bir tarihi olayla ilgili olan ve tarihi dönemlerden izler taşıyan bu özellikleri ile korunması gereken alanlara tarihi sit alanları deniyor. İşte, tarihi sit koruma koşulları!

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Çanakkale’de petrol arama çalışmaları başlıyor! Ruhsat verildi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) doğal ve tarihi sit alanları ile çevrili Çanakkale'de karada petrol aranma ruhsatı verildiğini duyurdu.

Validebağ Korusu orman ve sit alanı mı?

Validebağ Korusu’nda torpil attığı sırada yangına neden olduğu belirtilen Göker U. isimli kişinin 3 sene 6 aya kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı davada, Validebağ Korusu’nun orman alanı, özel mülk veya doğal tarihi sit alan olup olmadığıyla ilgili bilgi alınacak...

Mardin’de tarihi dokuyu bozan betonarme binalar yıkılıyor!

Mardin Büyükşehir Belediyesi tarafından sit alanında kalan ve tarihi dokuyu bozması sebep gösterilerek yıkılmasına karar verilen betonarme binalar için harekete geçti.

Atatürk Orman Çiftliği yapılaşmaya açılmayacak!

Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nden, Etimesgut'ta tarımsal üretim alanı olan Atatürk Orman Çiftliği Birinci Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı'nın "askeri alan" şeklinde yapılaşmaya açılmasına izin çıkmadı. 

Validebağ Korusu'nda yapılacak proje için tepkiler büyüyor!

İstanbul'un Üsküdar ilçesinde bulunan ve birinci derece doğal ve tarihi sit alanı olarak tescillenmiş Validebağ Korusu’nda hayata geçirilmesi planlanan projeyi istemeyen ve yapılmaması için nöbet başlatan vatandaşlar konuya tepki göstermeyi sürdürüyor.

Atatürk Orman Çiftliği'nin imara açılmasına mahkemeden dur kararı!

Ankara 4. İdare Mahkemesi, Etimesgut’ta Atatürk Orman Çiftliği'nin (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı sınırlarında kalan tarımsal üretim alanının "askeri alan" şeklinde yapılaşmaya açılmasını kabul etmedi.

AOÇ, Yenimahalle'deki depo olarak kullanılan taşınmazını yeniden kiraya veriyor!

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içindeki 3596 metrekarelik taşınmazı için kiralama ihalesi düzenliyor.

Fatih 1/5000 ölçekli plan tadilatı askıya çıktı!

Fatih ilçesi, ( Tarihi Yarımada ) 1. Derece Arkeolojik, Kentsel Tarihi Sit Alanları Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Plan Notu Değişikliğine ilişkin 1/5000 ölçekli 24.11.2020 tasdik tarihli plan tadilatı askıya çıktı.

Tarihi sit alanlarının koruma ve kullanma koşulları belirlendi!

Kültür ve Turizm Bakanlığının "Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu İlke Kararı" 31439 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

AOÇ arazisinin 70 dönümü kiraya verilecek!

Atatürk Orman Çiftliği’nin 1. derece doğal ve tarihi sit alanı statüsündeki 70 dönümlük otopark, rekreasyon ve tarım üretim alanı olarak kiraya verilecek. Toplam tahmini bedel 90 milyon TL olarak açıklandı. 

AOÇ, depo olarak kullanılan taşınmazını yeniden kiraya veriyor!

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ) 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içindeki 1412 metrekarelik taşınmazı için kiralama ihalesi düzenliyor.

AOÇ arazisindeki 4 depo kiraya veriliyor!

Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü tarafından 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı içerisinde bulunan Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Atatürk Orman Çiftliği Mahallesi 2108 Ada 19 Parselde bulunan 4 depo kiraya verilecek.

Tarihi sit kullanma koşulları Haberi

Tarihi sit kullanma koşulları

Tarihi sit kullanma koşulları!

Milli tarih ve askeri harp tarihi açısından önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve doğal yapısıyla birlikte korunması gerekli alanlara tarihi sit alanları deniyor. 


Sit alanı, tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar olarak biliniyor.


Tarihi sit: Önemli tarihi olayların cereyan ettiği ve bu sebeple korunması gerekli yerleri,

Ören yeri: Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli uygarlıkların ürünü olup topografik olarak tanımlanabilecek derecede yeterince belirgin ve mütecanis özelliklere sahip, aynı zamanda tarihsel, arkeolojik, sanatsal, bilimsel, sosyal veya teknik bakımlardan dikkate değer, kısmen inşa edilmiş, insan emeği kültür varlıkları ile tabiat...