23 / 04 / 2024

taşınmaz malını satanların vergisi

taşınmaz malını satanların vergisi

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. İşte 2015'te gayrimenkul satanların vergisi..

Taşınmaz ticareti ne demektir?

Taşınmaz ticareti, emlak alanında taşınmaz malların alım-satımı işlemlerinin tümünü kapsar. Buna göre, taşınmaz mallar, bir yerin doğal yada yapay özelliklerini kullanan-kullanmayan her türlü mülkiyet hakkını da kapsayan yerleşim alanları, arsalar, binalar anlamına geliyor.

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi!

Yabancıların KKTC’de taşınmaz mal edinmesine yönelik yasa çalışmalarında sona gelindi. UBP Güzelyurt Milletvekili Dr. Ziya Öztürkler, konuya ilişkin bilgi verdi.

Kapalı Maraş'ta Taşınmaz Mal Komisyonu’na 344 başvuru!

KKTC tarafından yapılan “Burada mal, mülk sahibi Rumlar gelsin, mallarını kendilerine iade edebiliriz” çağrısı yanıt aldı. Rumlar, Maraş’taki mülklerini almak amacıyla başvurularını yapmaya başladı. Taşınmaz Mal Komisyonu’na bugüne kadar 344 adet başvuruda bulunuldu.

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan taşınmaz mal satışı kararı mecliste!

Bursa Yenişehir Belediyesi'nce alınan bir taşınmaz mal satışı kararı meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Erozan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Trend GYO Nilüfer taşınmazı hakkın tespiti raporu!

Trend GYO, Bursa İli Nilüfer İlçesi 7561 Ada 2 Parsel için taşınmazın satış vaadi ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine dayalı hakkın tespiti raporunu yayınladı. 

Araplar 16 yılda Türkiye'den 11.2 milyon metrekare taşınmaz aldı!

CHP İstanbul Milletvekili Tanrıkulu'nun, 2003'ten bu yana Türkiye'den taşınmaz satın alan Araplarla ilgili TBMM'ye sunduğu soru önergesine yanıt geldi. 16 yılda Arap ülkeleri uyruğuna sahip kişilerin 11 milyon 186 bin 601 metrekare taşınmaz satın aldıkları açıklandı...

Baraj İnşası için Yapılan Kamulaştırmalarda Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik!

Baraj İnşası için Yapılan Kamulaştırmalarda Kamulaştırma Sahasına Mücavir Taşınmaz Malların Kamulaştırılması Hakkında Yönetmelik bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Çetin Osman Budak yabancılara taşınmaz satışını TBMM'ye taşıdı!

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yabancılara taşınmaz satışına ilişkin iddiaları Meclis gündemine taşıdı...

2018'in ilk yarısında 1,3 milyon taşınmaz satıldı!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce, yurt genelinde 2018'in ilk yarısında 598 bin 555'i konut olmak üzere 1 milyon 307 bin 730 taşınmaz satışının gerçekleştirildiği belirtildi.

Kira gelir vergisi istisna sınırı 2018!

1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler 2018 yılında vergi mükellefi oluyor. İşte kira gelir vergisi istisna sınırı 2018..

Kira gelir vergisi 2. taksitinde son 5 gün!

Taşınmaz malını 1 Ocak - 31 Aralık 2016 tarihleri arasında kiraya verenler bu sene vergi ödüyor. Kira gelir vergisi 2. taksitinde son 5 gün kalmış olup, mükelleflerin bu süre içinde ödeme yapmaları gerekli.

Değer artış kazancı vergisinde son 10 gün!

Geçtiğimiz sene taşınmaz malını satarak istisna sınırından yüksek gelir elde edenler için vergi dönemi sona eriyor. Hala ödeme yapmamış mükelleflerin son 10 günü bulunuyor..

Taşınmazlarda veraset intikal işlemleri nasıl yapılır?

Tapu sicile kayıtlı taşınmaz malın, taşınmaz sahibinin vefatı halinde, mülkiyet hakkının mahkemeden ya da noterden alınan veraset belgesi ile tescil edilmesi işlemine mirasın intikali deniyor. Peki Taşınmazlarda veraset intikal işlemleri nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı...

taşınmaz malını satanların vergisi Haberi

taşınmaz malını satanların vergisi

2015'te gayrimenkul satanların vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. 


Gayrimenkul gelir vergisi, satışı yapan ve dolayısı ile kazanç elde eden kimse tarafından ödeniyor. Vergi ödemesi kazancın elde edildiği seneyi takip eden yılda yapılıyor.


Buna göre 2015'te gayrimenkul satanların vergisi, 2016 yılında ödeniyor. Ödeme öncesinde 25 Mart'a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor.


Ödemeler ise sene içerisinde iki eşit taksitte yapılabiliyor. 1. taksit ödemeleri 31 Mart'a kadar vergi dairesine yapılıyor. Verginin 2. taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.


Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri için her sene istisna sınırı belirleniyor. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda istisna üstündeki gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan...