24 / 04 / 2024

2015'te gayrimenkul satanların vergisi!

2015'te gayrimenkul satanların vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. İşte 2015'te gayrimenkul satanların vergisi..



2015'te gayrimenkul satanların vergisi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, taşınmaz mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar için değer artış kazancı vergisinin ödenmesi zorunlu oluyor. 


Gayrimenkul gelir vergisi, satışı yapan ve dolayısı ile kazanç elde eden kimse tarafından ödeniyor. Vergi ödemesi kazancın elde edildiği seneyi takip eden yılda yapılıyor.


Buna göre 2015'te gayrimenkul satanların vergisi, 2016 yılında ödeniyor. Ödeme öncesinde 25 Mart'a kadar beyannamelerin verilmesi gerekiyor.


Ödemeler ise sene içerisinde iki eşit taksitte yapılabiliyor. 1. taksit ödemeleri 31 Mart'a kadar vergi dairesine yapılıyor. Verginin 2. taksitleri ise Temmuz ayında ödeniyor.


Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri için her sene istisna sınırı belirleniyor. Yapılan hesaplamalar doğrultusunda istisna üstündeki gelirler için değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan değer artışı kazançlarına ilişkin istisna tutarı, 2016 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 11.000 TL olarak tespit edildi.



Gayrimenkul gelir vergisi internetten ödenir mi?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön