19 / 04 / 2024

TEMA Vakfı derlemesi

TEMA Vakfı derlemesi

TEMA’nın hazırladığı rapora göre, madenler, HES’ler, nükleer santrallar gibi projeler doğal güzellikleri tehdit ediyor. TEMA Vakfı 2015 yılında çevre açısından en iyi ve en kötü olayları derledi.

Kanal İstanbul'da flaş gelişme: Planlarına açılan dava reddedildi! 

TEMA Vakfı'nın Kanal İstanbul projesinin planlarına karşı açtığı davanın idare mahkemesi tarafından reddedildiği belirtildi. İşte vakıftan konu ile ilgili yapılan o son dakika açıklaması...

Atakule GYO, Atakule AVM'nin Temmuz ayı kirasını TEMA Vakfı'na bağışlayacak!

Atakule GYO, TEMA Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı tarafından ülkede meydana gelen orman yangınları nedeniyle zarar gören bölgelerin yeniden ağaçlandırılması amacıyla Atakule AVM'nin Temmuz 2021 kirasını TEMA Vakfı'na bağışlayacak.

TEMA Vakfı, Kanal İstanbul'un ÇED raporunun iptali için dava açtı!

TEMA Vakfı, Kanal İstanbul Projesi’nin "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu" kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı...

Kanal İstanbul Projesi’nin riskleri toplumla paylaşılmalı!

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) tarafından hazırlanan Kanal İstanbul Projesi’nin İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı'na katılan TEMA Vakfı, Kanal İstanbul Projesi’ne dair değerlendirmelerde bulunarak, taleplerini iletti...

Çanakkale’de yapımı planlanan santraller hava kalitesini etkiler!

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çanakkale’de yapımı planlanan santrallerin hava kalitesi, sağlık ve toprak üzerinde ciddi etkilerinin olduğunu ve bu etkilerin çok uzak mesafelere uzandığını gördük” dedi.

TEMA Vakfı'ndan Filyos Vadisi projesine tepki!

Filyos Vadisi’nin endüstri bölgesi ilan edilmesine itiraz eden TEMA Vakfı, düşünülen projenin doğal hayatı yok edeceği görüşünde. Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Vadinin korunması, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüğüdür” diyor

Yeşil Yol planına Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ikinci onay!

Yeşil Yol projesini de kapsayan ve TEMA Vakfı tarafından açılan davada ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verilen 1/100.000 ölçekli ‘Çevre Düzeni Planı’, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yeniden düzenlenerek onaylandı.

Filyos Vadisi Projesi doğal hayatı nasıl etkileyecek?

Filyos Deltası’nda, liman inşaatı çalışmalarına başlandı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, Filyos Limanı yapımını da kapsayan Filyos Vadisi Projesi ile bölgedeki doğal hayatın geri dönüşü olmayacak şekilde zarar göreceğine dikkat çekti

Kömürlü termik santraller tarım arazilerini nasıl etkiliyor?

TEMA Vakfı, "16 Ekim Dünya Gıda Günü"nde kömürlü termik santrallerin Türkiye’nin tarım arazilerine olan etkilerine dikkat çekti.

Bartın'a doğal sit alanlarını koruyacak imar planı geliyor!

Bartın'da "Toprak Koruma Kurulu Toplantısı" yapıldı. Toplantıda Tema Vakfı ve Ziraat Mühendisleri Odası temsilciliğinden oluşan üyeler doğal sit alanlarını koruyacak imar planı hazırlanması talebinde bulundu.

Danıştay’dan Yeşil Yol’a ve HES’lere ’Dur’!

Danıştay, Tema Vakfı tarafından ’Yeşil Yol Projesi’ni de kapsayan Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilin ’Çevre Düzeni Planı’ için açılan davada verdiği ’yürütmeyi durdurma’ kararının kapsamını yayınladı.

2015'teki projeler Türkiye’nin doğal güzellikleri için tehdit oluşturdu!

TEMA’nın hazırladığı rapora göre, madenler, HES’ler, nükleer santrallar gibi projeler doğal güzellikleri tehdit ediyor. TEMA Vakfı 2015 yılında çevre açısından en iyi ve en kötü olayları derledi.

Yeşil Yol projesi durduruldu mu?

Yeşil Yol projesiyle ilgili Danıştay tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildiğini yönündeki haberlerin basında yer alması üzerine, TEMA Vakfı konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

TEMA Vakfı derlemesi Haberi

TEMA Vakfı derlemesi

Türkiye’nin doğal güzellikleri için 2015 yılı tehdit oluşturdu. TEMA Vakfı 2015 yılında çevre açısından en iyi ve en kötü olayları derledi. TEMA tarafından hazırlanan raporda yılın en kötü çevre olayları özetle şöyle:


Başta Artvin, Hopa olmak üzere, Türkiye’nin birçok bölgesinde çok ciddi sel felaketi yaşandı. Özellikle can ve mal kayıplarına yol açan Artvin- Hopa’daki sel felaketi, uzmanlar tarafından bölgenin doğal özelliklerini göz ardı edilerek hayata geçirilen yapılar, HES’ler, yol çalışmaları seli felakete çevirdiği yönünde yorumlandı.


Yeşil Yol kültüre tehdit


Yeşil Yol ile Samsun’dan Hopa’ya kadar tepeler tıraşlanarak Karadeniz yaylalarının yüksek rakımdan, denize paralel bir şekilde birbirine bağlanması planlanıyor. Yeşil Yol projesi gerçekleştiği takdirde Karadeniz dağları, ormanları, meraları, su varlıkları, flora ve faunasının geri dönüşü olmayacak bir şekilde zarar görmesi söz konusu.


Artvin Cerattepe


24...