27 / 04 / 2024

temel ruhsatı zorunlu mu

temel ruhsatı zorunlu mu

Kimi belediyeler inşaata başlama sürecinde ruhsatın yanı sıra temel tezkeresi veya temel vizesi gibi isimler altında bir başka izni de talep ediyor. Peki, inşaatta temel tezkeresi zorunlu mu?

Deprem felaketi sonrası o ilde binalarda radye temel zorunluluğu getirildi!

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felaketinin ardından binaların depreme dayanıklı olması konusunda en çok konuşulan ayrıntılardan bir tanesi radye temel olmuştu. Batman'da betonarme yapılarda radye temel ile ilgili yeni bir karar alındı. Batman'da betonarme yapılarda radye temel artık zorunlu

İzmir Konak'ta ruhsat süreci hızlandı!

İzmir'in Konak Belediyesi, hem Kovid-19 sebebiyle geçilen dönüşümlü mesai sistemine hem de İzmir depremi sonrasında başlayan zorunlu taşınma sürecine rağmen daha hızlı ruhsat vermeye başladı.

Bursa Nilüfer'de yapı ruhsatında peyzaj zorunlu oldu!

Nilüfer Belediyesi, inşaat ruhsatı alımına peyzaj projesi zorunluluğu getirdi. Uygulama ile birlikte yerel yönetimlere örnek olmak ve Bursa genelinde domino etkisi yaratmak amaçlanıyor.

Çukurova'da çöplerini yer altına almayana ruhsat yok!

Adana’da Çukurova İlçe Belediyesi tarafından başlatılan ‘Çöpleri Yer Altına Alma” projesi tüm binalar için zorunlu hale getirildi. Müteahhitlere, projelerine ‘yer altı çöp konteyneri’ni eklemeleri şartıyla inşaat ruhsatı verilmeye başlandı.

İnşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?

İmar Kanunu gereğince bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için inşaat ruhsatı alınması zorunlu oluyor. Peki, belediyeden alınan inşaat ruhsatı kaç yıl geçerlidir?

İnşaat ruhsatı başvurusu nasıl yapılır?

İmar Kanunu gereğince bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için alınması zorunlu olan izin inşaat ruhsatı olarak ifade ediliyor. Peki, inşaat ruhsatı başvurusu nasıl yapılır? İnşaat ruhsatı için neler gerekir?

İnşaat ruhsatı alma şartları!

İnşaat ruhsatı, bir yapının inşaat çalışmalarına yasal olarak başlanılabilmesi için alınması zorunlu olan izin oluyor. İnşaat ruhsatı, ilgili belediye veya valiliklerden alınıyor. Peki, inşaat ruhsatı alma şartları nelerdir?

İnşaat ruhsatı gerektirmeyen yapılar!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek yapılar için İmar Kanunu gereğince, inşaat ruhsatının alınması gerekiyor. Ancak bazı yapılar için bu ruhsatın alınması zorunlu olmuyor. Peki, inşaat ruhsatı gerektirmeyen yapılar nelerdir?

Yapı ruhsatı nasıl verilir?

Yapı ruhsatı, yapı inşaatları için alınması zorunlu olan izin oluyor. İmar Kanunu gereğince bütün yapılar için istisna dışında belediye veya valiliklerden bu izin alınıyor. Peki, yapı ruhsatı nasıl verilir?

İnşaatta temel tezkeresi zorunlu mu?

Kimi belediyeler inşaata başlama sürecinde ruhsatın yanı sıra temel tezkeresi veya temel vizesi gibi isimler altında bir başka izni de talep ediyor. Peki, inşaatta temel tezkeresi zorunlu mu?

Temel ruhsatı nedir?

Plan ve mevzuat hükümlerine uygun yapılaşmanın sağlanması yanlış uygulamalara ve maddi kayıplara neden olunmaması için inşaata başlama aşamasında temel ruhsatı talep ediliyor. Peki, temel ruhsatı nedir? Nasıl alınır?

Müteahhitlik yetki belgesi zorunlu mu?

Yapı ruhsatı alması gereken bütün yapıların bir müteahhit sorumluluğunda yapılması gerekiyor. Peki, müteahhitlik yetki belgesi zorunlu mu? İşte, müteahhitlik belgesi alabilmek için gerekenler...

İnşaat ruhsatı gerekmeyen yapılar!

İmar Kanununun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması zorunlu oluyor. Peki, inşaat ruhsatı gerekmeyen yapılar hangileridir?

temel ruhsatı zorunlu mu Haberi

temel ruhsatı zorunlu mu

İnşaatta temel tezkeresi zorunlu mu?

İnşaata başlanırken, alınması gereken izinler arasında inşaat ruhsatı bulunuyor. Bu ruhsat, resim ve hesapları, elektrik ve tesisat projeleri, statik proje, mimari proje ve ebatlı krokiye veriliyor.


İnşaat ruhsatı alınmadan yapının inşaasına başlanılması halinde cezai yaptırımlar uygulanıyor. Kimi belediyeler inşaat ruhsatının yanı sıra temel tezkeresi veya temel vizesi gibi isimler altında bir başka izni de talep ediyor. Peki, inşaatta temel tezkeresi zorunlu mu?


Konu ile ilgili olarak Bakanlığın tebliği bulunuyor. Tebliğ gereğince temel vizesinin herhangi bir yasal yönü bulunmamasına karşın, inşaat sürecinin takibi için istenebiliyor.


BAYINDIRLIK VE İSKAN BAKANLIĞI

Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü


KONU : Ruhsat


İLGİ: 23.10.1989 tarih, 2514-22657 sayılı Genelge.


3194 sayılı İmar Kanunu ile tanımlanan yapıların inşa edilebilmesi için, yapı ruhsatiyesi alınmasının zorunlu olduğu Kanun''un 20. maddesi ile...