19 / 04 / 2024

tüketim ödüncü borçlar kanunu

tüketim ödüncü borçlar kanunu

Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer verilen tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor...

Çanlar kredi kartları için çalıyor: Borçlar 1.2 trilyon liraya ulaştı!

Bireysel kredi kartı borçları 1.2 trilyon TL'ye ulaştı. Tüketimin enflasyonla mücadeledeki zorlayıcı etkisi sebebiyle ekonomi yönetiminin de kredi kartlarında frene basması bekleniyor.

Türk yatırımcılar konut arayışında rotayı yurt dışına çevirdi! Konut fiyatları yurt dışı ile yarışır halde...

Bir yandan amortisman süresini bir yandan sunulan imkanları değerlendiren Türk yatırımcılar rotayı yurt dışına çevirdi.

Geçim derdi vatandaşı kredi kartına mahkum etti! Kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına ulaştı!

Milyonlarca vatandaş ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Artan kredi kartı borçları ise asgari ücretin ortalama 2.5 katına ulaştı. 

Kur şokunun Hazine’ye maliyeti ağır oldu! Borçların üçte ikisinden fazlası döviz cinsi!

Merkezi yönetimin borçlarında TL-döviz dengesi son on yıl içerisinde tersine döndü. 2013’te üçte biri oluşturan döviz cinsi borçlar, artık üçte ikiden de büyük bir paya sahip hale geldi.

Son Dakika! Türkiye'de 2023 yılında  prim borçları ödeme süresi uzatıldı: Borçlara erteleme ve kolaylık sağlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yaşanan zorlu süreç nedeniyle işverenlerin prim borçları ve diğer ödemeleriyle ilgili mücbir sebep düzenlemesi kapsamında önemli bir karar aldı. İşte o kararın tüm detayları...

Hızlı tüketim ürünlerinin cirosu yüzde 94 büyüdü!

Yüksek enflasyon ve dünyadaki düşüş trendine rağmen Türkiye'de artan gıda fiyatları özellikle hızlı tüketim ürünlerinde ciroları büyüttü. Aynı zamanda gıda alışverişleri de perakendede hacmi büyüttü.

Vatandaşlara Kamu Borçları İçin Af Düzenlemesi: Başvuru Süresi Uzatıldı

Kamu kurumlarına olan borçları bulunan vatandaşlar için af düzenlemesi yapıldı. Vergi borcu, trafik cezası ve diğer borçlar toplamı 2 bin TL'nin altında olanların borçları silinirken, 2 bin TL üzerindeki borçlar için yapılandırma imkanı sunuldu.

Amerika kamu borçlarını ödeyemiyor! Bu Türkiye için bir fırsat olabilir mi?

Dolar sahibi borçlarını ödeyemiyor: Türkiye için gizli bir fırsat ortaya çıkıyor! İşte merak edilen habere dair detaylar..

Depremzedelerin 4 milyar liralık elektrik ve doğalgaz borçlarının tamamı silindi!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kahramanmaraş depremlerinden etkilenenlerin depremden önceki ödenmemiş tüm elektrik ve doğalgaz fatura borçlarının silindiğini açıkladı. Buna göre toplam 4 milyar lirayı aşkın elektrik ve doğalgaz fatura borcu silinmiş oldu

Gırtlağa kadar kredi kartı borcuna battık! Bireysel kredi kartı borçları toplamı tüyler ürpertti!

İnsanların bireysel kredi ve kredi kartı borçları toplamı 10 Mart 2023 tarihi itibarıyla, 28 milyar 915 milyon TL artarak 1 trilyon 745 milyar 807 milyon TL’ye ulaştı.

Borç yapılandırmada hangi borçlar silinecek? Resmi Gazete’de yayımlandı! İşte madde madde tüm ayrıntılar...

Vergiler, trafik cezaları, ehliyet affı, otoyol cezaları ve belediyelere olan borçlara ilişkin önemli maddelerin yer aldığı borç yapılandırma paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Borç yapılandırma düzenlemesine göre hangi borçların silineceği ise merak konusu oldu.

Çiftçiye ekonomik destek! Düşük faizli kredi borçları erteleniyor! O kişiler faydalanacak!

Depremlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankasına olan düşük faizli kredi borçları bir sene ertelenecek. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

ATO'dan bankalara kredi çağrısı: Depremzedenin borçlarını erteleyin!

Deprem bölgesindeki tüccarın kredi borçlarının şartsız, koşulsuz ve faizsiz olarak ertelenmesini isteyen Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Esnafın başvuru yapacak hali bile kalmadı” açıklamasını yaptı.

tüketim ödüncü borçlar kanunu Haberi

tüketim ödüncü borçlar kanunu

Tüketim ödüncü sözleşmesi!

Tüketim ödüncü sözleşmesi, ödünç verenin, bir miktar parayı ya da tüketilebilen bir şeyi ödünç alana devretmeyi, ödünç alanın da aynı nitelik ve miktarda şeyi geri vermeyi üstlendiği sözleşmedir.


Ticari olmayan tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmış olmadıkça faiz istenemez. Ticari tüketim ödüncü sözleşmesinde, taraflarca kararlaştırılmamış olsa bile faiz istenebilir.


Faize ilişkin özel kurallar

MADDE 388- Tüketim ödüncü sözleşmesinde faiz oranı belirlenmemişse, kural olarak ödünç alma zamanında ve yerinde o tür ödünçlerde geçerli olan faiz oranı uygulanır.


Sözleşmede aksine bir hüküm yoksa, belirlenen faiz, yıllık olarak ödenir.

Faizin anaparaya eklenerek birlikte yeniden faiz yürütülmesi kararlaştırılamaz.


Zamanaşımı

MADDE 389- Ödünç alanın, ödünç konusunun teslimine ve ödünç verenin de bu şeyin teslim alınmasına ilişkin istemleri, diğer tarafın bu konuda temerrüde düşmesinden başlayarak altı ayın geçmesiyle zamanaşımına uğrar.


Ödünç alanın...