25 / 04 / 2024

ÜFE hesaplama

ÜFE hesaplama

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

ÜFE oranları nasıl hesaplanır?

Aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılan üretici fiyatları endeksi, her ay TÜİK'in sayfasında yayımlanıyor. Peki ÜFE oranları nasıl hesaplanır? İşte ÜFE oranları hesaplamaları...

Üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır?

Kira artış oranlarında baz alınan üretici fiyatları endeksi, aylık ya da yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılıyor. Peki üretici fiyatları endeksi nasıl hesaplanır? İşte ÜFE hesaplamaları...

ÜFE nasıl hesaplanır?

Üretici Fiyat Endeksi ÜFE nasıl hesaplanır? Türkiye İstatistik Kurumunun resmi internet sayfasında yer alan ÜFE ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte ÜFE tanımlaması ve ÜFE hesaplamaları...

Ekim ayı iş yeri kira artışı ne kadar, kaç TL? 2023 TÜİK dükkan kira zammı (TEFE-TÜFE) açıklandı mı?

Milyonlarca vatandaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'nun enflasyon rakamlarını açıklamasını bekliyor. Kira artış oranları TEFE-TÜFE'ye göre yerniden şekilleniyor. İşte kira artış zammı hesaplama...

Temmuz ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu? Temmuz ayı kira artış oranı hesaplama!

Temmuz ayı kira zammına yönelik sorgulamalar artışa geçti. TEFE-TÜFE kira artış oranı konusunda tüm gözler TÜİK’e çevrildi. İşte temmuz ayı kira zammı hesaplama ekranı...

TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bugün enflasyon oranlarını açıkladı. İşte TÜİK Ekim 2018 kira artışı ÜFE TÜFE zam oranı ve hesaplama örneği..

Kira artışında TEFE mi TÜFE mi?

Kira artışı hesaplama formülü Yeni Ekonomi Paketi gereğince değişiyor. Peki, kira artışında TEFE mi TÜFE mi uygulanacak?

Kira artışı hesaplama programı 2017!

Kiracılık hukuku gereğince tarafların yenilenen kira dönemlerinde ÜFE'ye göre zam yapılıyor. İşte kira artışı hesaplama programı 2017..

Kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016!

Meskendeki kiracı ile işyerindeki kiracıya farklı şekillerde zam yapılıyor. Meskendeki kiracıya yalnız ÜFE'ye göre zam yapılırken, işyerindekine istenilen oranda zam yapılıyor. İşte kira ÜFE TÜFE hesaplama 2016 örnekleri..

Değer artış kazancı ÜFE hesaplama!

Ödenecek gelir vergisi hesaplaması, www.gib.gov.tr internet adresinden (internet vergi dairesi /hesaplamalar /gelir vergisi hesaplama) otomatik olarak yapılabiliyor. İşte değer artış kazancı ÜFE hesaplama..

TEFE TÜFE kira artışı Ocak 2016!

Kira sözleşmelerinin senelik olarak yenilenmesi halinde kirada da artış yapılıyor. Peki kiraya en fazla ne kadar zam yapılır? İşte TEFE TÜFE kira artışı Ocak 2016 hesaplama kuralı...

ÜFE'ye göre kira hesaplama Ekim 2015!

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi imzalanıyor. Kira sözleşmesinin senelik olarak yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılabiliyor. İşte ÜFE'ye göre kira hesaplama Ekim 2015 örneği..

Kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Peki, kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

2015 Eylül ayı kira artışı hesaplama!

Kiracılık Hukuku gereğince, gayrimenkul kiralamalarında tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları ÜFE ile sınırlandırılıyor. İşte 2015 Eylül ayı kira artışı hesaplama örneği..

Kira zammı hesaplama Temmuz 2015!

Süresi dolan kira sözleşmeleri için mal sahibi kiracısına belli oranlarda zam yapabiliyor. Kiracı eğer mesken kiracısı ise en fazla ÜFE oranlarında zam yapılıyor. İşte kira zammı hesaplama Temmuz 2015..

Kira artışında üfe nasıl hesaplanır?

Borçlar Kanunu gereğince mesken ve işyeri kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde yapılacak artış, farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, taşınmaz mal kira artışında üfe nasıl hesaplanır? İşte hesaplama örneği..

ÜFE hesaplama Haberi

ÜFE hesaplama

Kirada ÜFE hesaplama nasıl yapılır?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Kanunen tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Buna göre kira artış hesaplamalarında ÜFE oranları kullanılıyor. Ancak bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. İşyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor....