29 / 03 / 2024

vergi uzlaşması şartları nelerdir

vergi uzlaşması şartları nelerdir

Vergi uzlaşması, mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce, vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yolu oluyor. Peki vergi uzlaşması şartları nelerdir?

EYT'lilere emlak vergisi muafiyeti kapısı açıldı! İşte vergi muafiyetinde başvuru şartları!

EYT'lilere müjdeli haber geldi. Emlak vergisinde emekliler vergi muafiyetinden yararlanabilecek. Peki vergi muafiyetinde başvuru şartları neler?

EVSİAD: İkinci konuta vergi ev sahiplerine yapılacak bir darbedir!

Merkez Bankası’nın iktidara ilettiği birden fazla konutu olana ek vergi getirilsin önerisi ev sahiplerini isyan ettirdi. Ev Sahipleri Dayanışması (EVSİAD) bir basın açıklaması yaparak Merkez Bankası’nın bu önerisinin ev sahiplerine yapılacak bir darbe daha olduğunu belirtti.

İlk defa konut alacaklar için 1.20 faizli konut kredisi ne zaman açıklanacak? Başvuru şartları belli oldu mu?

Düşük faizli konut kredisi başvuru tarihi ve şartları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile BDDK'nın çalışmasıyla gündeme geldi. Orta Vadeli Program (OVP) doğrultusunda, ilk defa konut alacak vatandaşlara düşük faizli konut kredisi verilecek. İşte detaylar...

EYT’lilere vergi muafiyetinde tüm şartlar belli oldu! İşte tüm ayrıntılarıyla merak edilenler!

2023’te emekli olan EYT'liler yeni yıl itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi geçmeyen evde kendisinin ikamet etme zorunluluğu bulunmuyor. Muafiyet için belediyeye yazılı olarak başvurulması gerekiyor. İşte tüm merak edilenler...

Vergi artışları bütçeye yansıdı! Temmuzda 450 milyar liralık vergi tahsilatı yapıldı!

Dolaylı vergilerde yapılan artırımların tahsilata yansıması ile 450,3 milyar liralık bir vergi gelirine ulaşılan temmuz ayında, bütçede aylık bazda 48,6 milyar lira fazla elde edildi.

Vergi yükü yüzde 71,5 oranında artış gösterdi!

İlk altı ayda 1,6 trilyon lira olan toplam vergi gelirinin, ikinci yarıda 1,8 trilyonu tüketimden olmak üzere toplam 2,7 trilyon liraya ulaşması öngörülüyor.

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında arabuluculuk 1 Eylül'de başlıyor: Uyuşmazlıklar 2-3 haftada çözülecek!

Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıkların, tarafların uzun süren mahkeme süreçleri yerine arabuluculuk sistemiyle uzlaşması durumunda iki-üç haftada sonuçlanacağına dikkat çeken hukukçular, sistemin, yargının yükünü de hafifleteceğini belirtti.

6 lider Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusunda uzlaşınca borsa coştu! Seçim öncesi borsa nasıl bir seyir izleyecek?

Geçen hafta İyi Parti lideri Akşener’in altılı masadan ayrılmasıyla siyasi arenada tansiyonun yükselmesi borsayı olumsuz etkilemişti. Bugün yeniden uzlaşma ortamının doğması ve CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda 6 liderin anlaşması borsayı yeniden hareketlendirdi.

Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir?

Büyüklüğü brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutlar için belirli koşulların sağlanması halinde vergi muafiyeti söz konusu oluyor. Peki, Emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları nedir? İşte tüm detaylar...

Amortisman nedir, nasıl hesaplanır? Amortisman ayırma şartları nelerdir?

Amortisman, şirket giderleri arasında gösterilen kalemlerden biridir ve her yıl hesaplanması gerekmektedir. Bunun için ise amortisman ayrılacak eşyaların belirli şartları taşıması gerekmektedir. İşte, amortisman nedir, nasıl hesaplanır? ve Amortisman ayırma şartları nelerdir? sorularının yanıtları…

Kiracı ve mülk sahibi arasında kira uzlaşması nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, maddi sıkıntılar çektiklerini belirten okuyucu, iş yeri sahibi ile kira indiriminde uzlaşamadıklarını söyledi. Okuyucu, kira tespiti davası açarsa kazanıp kazanamayacağını sordu.

Milyonerlerden milyarderlerin vergileri artırılsın önerisi!

ABD’de milyarderler ve milyonerler arasında vergi tartışması yaşanıyor. Milyonerler, milyarderlerle aynı oranda vergi ödemelerinin adil olduğunu düşünmüyor. Bu sebeple Amazon’un CEO'su Jeff Bezos'un New York ve Washington’daki evlerinin önünde protesto yaptılar.

Bu şartları taşıyanlar emlak vergisinden muaf!

Vergi mevzuatı kapsamında gelir elde edenlerden, mülk ve araç sahiplerinden vergi alınıyor. Bu vergilerin bazı istisnaları da mevcut. Belli şartları taşıyanlar vergiden muaf sayılıyor. Muafiyetlerin olduğu vergilerden biri de emlak vergisi. Peki kimler emlak vergisi ödemeyecek? İşte detaylar...

vergi uzlaşması şartları nelerdir Haberi

vergi uzlaşması şartları nelerdir

Vergi uzlaşması şartları nelerdir?

Vergi uzlaşması, mükelleflerin adlarına yapılan tarhiyatı yargıya intikal ettirmeden önce, vergi idaresi ile tahakkuk edecek vergi ve ceza hususunda anlaşmak için başvurabilecekleri idari bir çözüm yolu olarak nitelendiriliyor. 


Kamu alacağının kısa sürede tahsilini sağlayan uzlaşma yolu, aynı zamanda mükellefin yargı sürecinde katlanacağı maliyetleri ve bürokratik işlemleri de ortadan kaldırıyor.


Türk vergi sisteminde uzlaşma, tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası olmak üzere iki şekilde düzenlenmiştir. Mükellefler bunların yalnızca birinden faydalanabilirler.  Bugün itibariyle uzlaşma, Maliye Bakanlığınca yürürlüğe konulan Uzlaşma Yönetmeliği ve Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere göre gerçekleşiyor.


Tarhiyat öncesi uzlaşma, nezdinde vergi incelenmesine başlanmış mükelleflerin adlarına tarhiyat yapılmadan önce kullanabileceği bir haktır.


Tarhiyat öncesi uzlaşmanın kapsamına; vergi incelemeleri sonucunda bulunan matrah veya matrah farkları üzerine salınacak vergi, resim ve harçlar...