28 / 03 / 2024

yangın merdiveni zorunluluğu

yangın merdiveni zorunluluğu

Yangın merdivenleri bir binada yangın çıkması durumunda binada bulunan insanların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde binayı terketmesi için bina dışına monte edilemek için tasarlanmış bir yapıdır. Peki yangın merdivenleri hangi binalarda zorunludur?

Dolarda yangın yeri! Dolar resmen uçuşa geçti! Dolar alalım mı, bozduralım mı? İşte son dakika dolar/TL 23 Ağustos 2022

Fed'in beklenenden daha şahin kararlar alacağına yönelik beklentiler ve Avrupa'da artan enerji krizi korkusu Euro/dolar'ın gerilemesine yol açarken dolar resmen uçuşa geçti. Dolar bugün yangın yeri gibi. Peki dolar alalım mı, bozduralım mı? İşte son dakika dolar kuru 23 Ağustos 2022...

Yapılarda yangın merdiveni denetimleri ve cezaları mecliste!

Toplu yaşam alanlarında yangın merdiveni denetimleri ve merdiven olmayan yapılara uygulanan cezalar meclis gündemine taşındı. Gürer konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Kentsel dönüşüm projelerine SED zorunluluğu geliyor!

Kentsel dönüşüm projelerine SED zorunluluğu getirilmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi verildi. Kanun teklifinin yasalaşması halinde kentsel dönüşümde SED raporlarının hazırlanması zorunlu olacak..

Niğde'deki apartman ve yurtların kaçında yangın merdiveni var?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde'de binalarda bulunan yangın merdivenlerine ilişkin soru önergesi hazırladı..

Kamuya ait binalarda yangın merdiveni şart!

Kamuya açık yüksek katlı binalarda, yangın merdiveni ile ilgili yasal düzenleme bulunmasına rağmen, inşaat aşamasında bu önemli ayrıntıya dikkat edilmiyor. Kamuya ait çok katlı birçok binada da yangın merdiveni yok.

8 maddede site yönetim kurullarının hesap verme zorunluluğu!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez 'site yönetim kurullarının hesap verme zorunluluğu' konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Aracı hizmet sağlayıcılarının sürekli bilgi verme zorunluluğu!

464 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, 24 Aralık 2015 tarihinde 29572 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ gereğince aracı hizmet sağlayıcılarının sürekli bilgi verme zorunluluğu bulunuyor...

Merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Ortak ısınma sistemlerinin yakıt masraflarını adaletli dağıtma amacı taşıyan ısı ölçer sisteme ısı pay ölçer sistemi deniyor. Peki, merkezi ısıtma sistemi kullanmak zorunlu mu? İşte, merkezi sistem ısıtma pay ölçer zorunluluğu!

Mantolama zorunluluğu kalktı mı?

Binaları giydirme işlemi olan mantolama, bir ortamdan dışarıya enerji akışını ve ortama dışarıdan gelen enerji akışını en aza indirgemek için yapılıyor. Peki, mantolama zorunlu mu? Yoksa mantolama zorunluluğu kalktı mı?

Gaziantep'te bina yapacaklara ağaç dikme zorunluluğu!

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bundan böyle kent sınırları içinde bina yapacak herkese, ağaç dikme zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Isı yalıtım zorunluluğu yalıtım sektörünü canlandıracak!

Türkiye'nin katlanarak artan enerji ihtiyacı, kentsel dönüşüm ve ısı yalıtım zorunluluğu; krizde bile büyüyen yalıtım sektörünü uçuşa geçirecek. Pazardan daha fazla pay kapmaya çalışan şirketler ise yatırım atağına geçti...

Novodeviçi Manastırı'nda yangın çıktı!

Türk edebiyatının büyük şairi Nazım Hikmet'in mezarının da bulunduğu Novodeviçi Mezarlığı'nın bitişiğindeki manastırın çan kulesinde yangın çıktı..

Novodevichy manastırında yangın çıktı!

Rudya'da UNESCO'nun Dünya Mirası listesinde bulunan Kremlin Sarayı yakınlarındaki Novodevichy manastırında yangın çıktı. Nazım Hikmet 1963 yılında manastırın da bulunduğu Novodeviçye mezarlığında toprağa verilmişti.

yangın merdiveni zorunluluğu Haberi

yangın merdiveni zorunluluğu

Yangın merpenleri sadece yangınlar için değil herhangi bir doğal afet dışında terör saldırısı gibi durumlarda da binaların hızla boşaltılması için önem arz ediyor. Ayrıca binayı terk etmek dışında dışarıdan yardım müdahalesi için de yangın merpenleri önemli bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.


Peki yangın merpenlerinin zorunlu olduğu binalar hangileridir? 


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yangından Korunma Yönetmeliği’ne göre; 


a)Birden fazla kat olan bütün topluma açık binalarda 


b)10 veya 10 kattan daha yüksek bütün binalarda 


c) Giriş katından itibaren bir genel merpenden, 20'den fazla dairenin faydalandığı konut binalarında 


d)Toplamı 600 metrekareden daha fazla olan katlar veya zemin ile beraber dört normal katı aşan büro binalarda yangın merpeni zorunludur. 


Bu şartlarda asma kat veya bodrum katlar kat sayımının dışında tutuluyor.


Yangın yönetmeliğine göre yangın merdiveni nasıl olmalıdır?


YANGIN YÖNETMELİĞİ

Karar Sayısı : 2009/15316

(...) MADDE...