29 / 03 / 2024

Güney Gaz Koridoru projesi devam edecek!

Güney Gaz Koridoru projesi devam edecek!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesini kararlılıkla devam ettireceklerini söyledi..



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) da bir ayağını oluşturduğu Güney Gaz Koridoru projesini kararlılıkla devam ettireceklerini, gerçekleştirecekleri diğer projelerin bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacağını belirtti. Yıldız, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısında, Türkiye’nin Güney Gaz Koridoru projesinde hem politik hem de ekonomik olarak kararlı olduğunu söyledi.

İHALELER VE KAMULAŞTIRMA İÇİN YOL HARİTASI ÇIKARILIYOR

Projenin 45 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğunu hatırlatan Yıldız, Güney Gaz Koridoru’nun AB ülkelerinin doğalgaz teminine yönelik en önemli projelerden biri olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Şahdeniz 2 doğalgaz sahasındaki hissesini artırarak projeye devam ettiğini ifade eden Yıldız, Güney Gaz Koridoru’nun bir ayağı olan TANAP projesinin, belirlenen programdan daha hızlı ilerlediğini kaydetti. Yıldız, proje kapsamında, boruların tedariği, ihalelerin yapılması, kamulaştırmayla alakalı yol haritasının da öngörülenden hızlı devam ettiğine dikkati çekti.


Enerjik imza


TANAP ve Şahdeniz 2 projesinin, Azerbaycan kardeşliği ile yürütülen önemli bir proje olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, “Projeyle ilgili ne siyasi ne teknik ne de ekonomik kararlılığımızda en ufak bir sarsılma olmaz. Böyle bir tereddüt de mümkün değil. Rusya ile gerçekleştireceğimiz Türk Akımı projesinin detaylarını da önümüzdeki süreçte kamuoyu ile paylaşacağız” dedi. Toplantı sonrasında Türkiye ve Azerbaycan arasında elektrik enerjisi mübadelesi konusunda protokol imzalandı. Bakan Yıldız, ayrıca toplantı kapsamında, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maroş Şefçoviç, ABD Özel Temsilcisi Amos Hochstein, Azerbaycan Enerji Bakanı Natig Aliyev ile görüştü.


TANAP'la güçlü bir yapı olacak


Bakan Yıldız, TANAP ile birlikte proje halkasının çok güçlü bir yapı oluşturacağına emin olduğunu ifade ederek, “Türkiye olarak bu konuda kararlıyız. Kararlı enerji politika ve stratejilerimizi yürütmeye ve sürdürmeye devam edeceğiz. Bununla beraber herhangi bir proje geliştiriliyor olması bu projenin kararlılığını kesinlikle bozmayacak” dedi. Türkiye’nin devam eden ve planlanan birçok enerji projesi olduğunu ve bu projelerin birbirlerini olumsuz etkilemeyeceğini belirtti.


Yeni Şafak


Geri Dön