20 / 04 / 2024

Güngören Belediyesi kentsel dönüşüm plan notunu yayınladı!

Güngören Belediyesi kentsel dönüşüm plan notunu yayınladı!

Haznedar, Güven, Akıncılar, Mareşal Çakmak, Güneştepe, Merkez, Genç Osman ve Sanayi Mahalleleri için geçerli olan, mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde parsel bütünleştirmelerini teşvik eden plan notu yayınlandı....




Güngören Belediyesi Haznedar, Güven, Akıncılar, Mareşal Çakmak, Güneştepe, Merkez, Genç Osman ve Sanayi Mahalleleri için geçerli olan, eski yapı stoğunu yenilemek ve sağlıklı bir çevre oluşumuna katkı sağlamak amacıyla mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde parsel bütünleştirmelerini teşvik eden plan notunu yayınladı. 


İşte Güngören Belediyesi kentsel dönüşüm plan notu:


Güngören İlçesi, Haznedar, Güven, Akıncılar, Mareşal Çakmak, Güneştepe, Merkez, Genç Osman ve Sanayi Mahalleleri için geçerli olan, eski yapı stoğunu yenilemek ve sağlıklı bir çevre oluşumuna katkı sağlamak amacıyla mevcut yapıların yıkılıp yeniden yapılması halinde parsel bütünleştirmelerini teşvik eden plan notu aşağıdaki gibidir.

GÜNGÖREN İLÇESİ, HAZNEDAR, GÜVEN, AKINCILAR, MAREŞAL ÇAKMAK, GÜNEŞTEPE, MERKEZ, GENÇ OSMAN VE SANAYİ MAHALLELERİ İLE İLGİLİ KENTSEL DÖNÜŞÜM PLAN NOTU TADİLATI

Karar Özeti:Güngören İlçesi, plan notu ilavesine ilişkin 1/1000 ölçekli plan tadilatı

Karar Tarihi:13.09.2013

Karar No:1852

Dosya No:1852

Karar:

“27. PLAN NOTU

I-Parsel bütünleştirilerek oluşturulan yeni parsel veya yapı adalarında uygulanacak inşaat artışları sadece konut alanlarında geçerlidir. Yol boyu ticaret alanlarında da zemin katın ticaret, üst katların konut olması şartıyla ilgili plan hükümleri uygulanacaktır.

II-Yeni oluşacak imar düzeninde, yapı yaklaşma sınırları oluşacak ada nizamı ile kamuya terk edilecek donatı alanlarına ilişkin düzenlemeler İlçe Belediyesi’nce tasdik edilecek vaziyet planına göre belirlenecektir.

III-Üzerinde yapı bulunmayan parsellerle dolu parsellerin tevhit edilmesi durumunda, boş parsel dolu parselden küçük olmak şartıyla verilen imar artışları boş parseller için %50 azaltılarak uygulama yapılacaktır.

IV-Yeni parselasyona göre oluşacak yeni yapılarda H=24.50 metre (8 kat)a kadar maksimum 1.00 metre çıkma yapılabilir. Birinci bodrum kat toplam inşaat alanına dahil edilmek şartıyla iskan edilebilir. Yeni yapıların bodrum katlarında otopark ihtiyacının karşılanması zorunludur.

V-Yapı adalarının ve yeni oluşturulan parsellerin derinliği 20.00 metreden küçük olamaz. Derinliği 20.00 metrenin veya toplam alanı 1000 m² nin altında olan yapı adalarında, plan hükümlerinin 27-VII maddesi, E bendine göre iki adanın birleştirilmesi sonucunda oluşacak yeni yapı adası üzerinden uygulama yapılacaktır.

VI-Parseldeki toplam inşaat alanı;

-Yapı oturum alanı, mer’i (18.02.2005 tt) Güngören Revizyon Uygulama İmar Planı yapı çekme mesafelerine göre belirlenmek,

-Yapının irtifası, mer’i (18.02.2005 tt) plan ile düşürülmüş ise 03.02.1982 onanlı 1/1000 ölçekli Güngören Uygulama İmar Planı üzerinden verilmek, düşürülmemiş ise mer’i planın (18.02.2005 tt) irtifası baz alınmak

şartıyla hesap edilecektir.

VII-Tek parsel uygulamaları ile parsel birleştirmesi sonucu oluşturulan yeni parsel ve yapı adalarında uygulanacak yapılaşma koşulları:

A-Üzerinde yapı bulunan ve 18.02.2005 onanlı 1/1000 ölçekli Güngören R.U.İ.Planı ile irtifası düşürülmüş olan tek parsellerde, mevcut yapının yıkılarak yeniden yapılması durumunda, yol cephelerinden minimum 3.00 metre çekilmek ve diğer cephelerden yapı yaklaşma sınırları mer’i plana (18.02.2005 tt) göre belirlenmek şartıyla yeni yapının irtifası 03.02.1982 onanlı 1/1000 ölçekli Güngören Uygulama İmar Planı’na göre verilecektir.

B-Aynı yapı adası üzerinde bulunan ve birbirine arka ve yan bahçelerden komşu olan, birleştikten sonraki toplam alanı 800 m² şartını sağlayan veya en az 4 adet parselin birleştirilmesiyle oluşan yeni parsellerde, plan notunun 27.VI maddesine göre belirlenecek toplam inşaat alanı üzerinden %20 inşaat artışı verilecektir. Bu şartı sağlayan parsellerde ön bahçe mesafesi minimum 4.00 metre, yan ve arka bahçe mesafesi minimum 6.00 metre olmak şartıyla TAKSmin=0.35, TAKSmax=0.50 ve Hmax=24.50 metre (8 kat) olacaktır.

C-Aynı yapı adası üzerinde bulunan ve birbirine arka ve yan bahçelerden komşu olan, birleştikten sonraki toplam alanı 2000 m² şartını sağlayan veya en az 8 parselin birleştirilmesiyle oluşan yeni parseller ve yapı adalarında, plan notunun 27.VI maddesine göre belirlenecek toplam inşaat alanı üzerinden %25 inşaat artışı verilecektir. Bu şartı sağlayan parsel veya yapı adalarında ön bahçe mesafesi minimum 4.00 metre, yan ve arka bahçe mesafesi minimum 6.00 metre ve aynı parsel içindeki iki yapı arası en az 10.00 metre olmak şartıyla TAKSmin=0.35, TAKSmax=0.50 ve Hmax=24.50 metre (8 kat) olacaktır.

D-Parsel birleştirilmesi sonucu 5000 m² şartını sağlayan yeni parseller ve yapı adalarında, plan notunun 27.VI maddesine göre belirlenecek toplam inşaat alanı üzerinden %30 inşaat artışı verilecektir. Bu şekilde oluşan parsel veya yapı adalarında ön bahçe mesafesi minimum 5.00 metre, yan bahçe mesafesi minimum 6.00 metre, aynı parsel içindeki iki yapı arası en az 10.00 metre olmak ve toplam parsel alanının %20’si sosyal donatı alanı olarak kullanılmak üzere kamu adına bedelsiz terk edilmek şartıyla TAKSmin=0.35, TAKSmax=0.50 olacaktır.

E-İki veya ikiden fazla yapı adasının birleştirilmesi ve aralarındaki yolun da ortak kullanımlar kapsamında değerlendirilmesi ile oluşturulacak 5000 m2 den büyük yeni yapı adalarında, ilgili kurum ve kuruluş görüşleri alınmak, yapı adası arasında kalan yolların üzerine yapı yapılmamak, yolların altındaki altyapı tesislerine zarar verilmemek şartıyla, plan notunun 27.VI maddesine göre belirlenecek toplam inşaat alanı üzerinden %35 inşaat artışı verilecektir. Bu şekilde oluşan yeni yapı adalarında ön bahçe mesafesi minimum 5.00 metre, yan bahçe mesafesi minimum 6.00 metre, aynı parsel içindeki iki yapı arası en az 10.00 metre olmak ve yeni oluşan toplam alanın %30’u sosyal donatı alanı olarak kullanılmak üzere kamu adına bedelsiz terk edilmek şartıyla TAKSmin=0.35, TAKSmax=0.50 olacaktır.

“Bu uygulamalar esnasında parsellerin meri plandaki inşaat alanı 1. Bodrum kat (zemin kat konturu kadar) + zemin kat+ normal kat+ ÇAP alanlarının (Normal Kat Alanının %30’u kadar) toplamından hesaplanacaktır.”

“Yeni oluşan parsellerde uygulama yapılırken parsellerin meri plana göre hesaplanan inşaat alanından sadece yangın merpeni ve asansör boşlukları düşülecek olup bunun dışındaki alanlar düşülmeyecektir.”



Güngören Belediyesi


Geri Dön