26 / 04 / 2024

Günlük kiralık ev piyasasında son dakika! Denetimler artıyor! 

Günlük kiralık ev piyasasında son dakika! Denetimler artıyor! 

Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, günlük kiralık konut piyasasına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Özelmacıklı, sektörde denetimlerin artırıldığını belirtti...



Özelmacıklı, günlük kiralıkta, sorumlu işletmecilerin, belirlenen süre içerisinde genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanılarak elektronik ortamda bildirimde bulunacağını aktardı. 

Günlük kiralık ev piyasasında son dakika! Denetimler artıyor! 

"Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 31 Mayıs’ta yapılan düzenlemeye göre de gayrimenkule ilişkin bilgiler dışında, rezervasyon ve ödemeye ilişkin bilgiler de alınıyor olacak. Buna göre rezervasyon başlangıç ve bitiş tarihi, rezervasyon tutarı ve para birimi, gayrimenkul sahibinin bilgilerini, ödemenin ne şekilde yapıldığı ve tahsil tarihi, komisyon ödemeleri ve tutarları bildiriliyor olacak" diyen Özelmacıklı, sonuç olarak bu işlerin ve işlemlerin artık eskisi gibi takipsiz kalmayacağının altını çizdi. 

YETKİ BELGESİ KONTROL EDİLMELİ 

Özellikle konunun taşınmaz ticareti çerçevesinde değerlendirilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Özelmacıklı, “Yönetmeliğimiz çerçevesinde, tapu kütüğüne kayıtlı olsun ya da olmasın taşınmaz alım satımı, pazarlanması ve kiralanmasına aracılık faaliyetleri taşınmaz ticareti kapsamındadır. Günlük kiralık iş ve işlemleri yapanlarında taşınmaz ticareti kapsamında yetki belgesi almaları gerekir. Özellikle yetki belgesiz bu tür faaliyetler denetlenmeli, düzenlemeler bu çerçevede yapılmalıdır” ifadelerini kullanarak, kiralık piyasasındaki saatlik ev kiralanmasına ilişkin de konuştu. 

Günlük kiralık ev piyasasında son dakika! Denetimler artıyor! 

Saatlik kiralık gibi ahlaki değerler dışında kalan ev kiralamalarına izin verilmemesinin gerekli olduğunu dile getiren Özelmacıklı, “İlanlar için bu konularda da düzenleme yapılmalı. Özellikle yollara ve elektrik direklerine yapıştırılan bu tür ilanlara da cezalar getirilmeli” diye konuştu ve günlük kiralık evlerle ilgili şunları kaydetti:

"Günübirlik kiralanan ev, konut olarak kullanılmak ya da konut olarak kullanılmak üzere kiraya verilmek yerine fiilen işyeri gibi işletilmek suretiyle, otel, motel, pansiyon, kamping, apart otel ve benzeri gibi temel veya yardımcı konaklama işletmesi ya da sosyal tesis statüsünde bulunmamakla beraber, saatlik, günlük, haftalık ve benzeri kısa süreli konaklama hizmeti sunulan, Ulusal Adres Veri Tabanında hizmetten faydalananlara ait kayıtlarda adresi yer almayan veya hizmetten faydalananlara ait herhangi bir abonelik kaydı bulunmayan yerlerdir." 

TMSF’ye devredilen şirket ve gayrimenkul sayısı TBMM'de! 

TOKİ'den yüzde 25 peşinat ve 36 ay taksitle satılık arsa fırsatı! 27 ilde resmen başlıyor! 

2022/2 yılı inşaat metrekare maliyet fiyatları belli oldu! 


Geri Dön