26 / 04 / 2024

Gurbetçi ve yabancı ev sahipleri de kira geliri vergisi ödeyecek!

Gurbetçi ve yabancı ev sahipleri de kira geliri vergisi ödeyecek!

Maliye, Türkiye’deki evini kiraya veren yabancılardan ve gurbetçilerden de kira geliri vergisi alacak. Kira geliri elde eden ev sahiplerinin vergisini otomatik olarak hesaplayan Maliye, yabancı ülke vatandaşları ve gurbetçileri de izlemeye aldı...



Maliye, Türkiye’deki evini kiraya veren yabancılardan ve gurbetçilerden de kira geliri vergisi alacak.

Kira geliri elde eden ev sahiplerinin vergisini otomatik olarak hesaplayan Maliye, yabancı ülke vatandaşları ve gurbetçileri de izlemeye aldı. Örneğin artık sahildeki villasını 10 bin liraya kiraya veren bir Alman vatandaşı ya da gurbetçi Türk de 3 bin 200 liralık istisna tutarını düştükten sonra geriye kalan 6 bin 800 liranın vergisini ödeyecek. Maliye, belediyeler, elektrik dağıtım şirketleri, PTT, banka ve tapudan aldığı bilgiler doğrultusunda iki yıl önce kiracı envanterini yenilemişti. Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) bu kapsamda gelir elde eden dar mükellefler için bilgilendirici rehber hazırladı. İngilizce hazırlanan rehber ile Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşları ile yurt dışında yerleşik Türk vatandaşları için elde ettikleri gayrimenkulün vergilendirilmesine ilişkin yol haritası veriliyor.


Beyan etmeyene ceza


Gayrimenkul sahibi yabancılar, beyannamelerini kendileri doldurabiliyor. Bunların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi. Doğru beyanda bulunmayanları veya beyanda bulunmayanları tespit edilmesi halinde cezai yaptırım bekliyor.


Ercan Baysal/ Ankara


Geri Dön