19 / 03 / 2024

Gurbetçileri ekonomiye kazandırmanın yolu gayrimenkul!

 Gurbetçileri ekonomiye kazandırmanın yolu gayrimenkul!

İMSİAD Başkanı İnş. Müh. Mustafa Andıç gurbetçilere gayrimenkul alımlarında avantaj sağlanması konusunda açıklamalar yaptı. İşte o yazı...



İMSİAD Başkanı İnş. Müh. Mustafa Andıç'ın gurbetçilere gayrimenkul alımlarında avantaj sağlanması konusunda bir yazı kaleme aldı. Andıç'ın yazısı şu şekilde;


Yurtdışında Yaşayan Yurttaşlarımızı Ekonomimize Kazandırmanın Yolu Gayrimenkuldür

1960’lardan başlayarak Almanya’dan İskandinav ülkelerine, Fransa’dan Hollanda’ya çalışmak için giden yurttaşlarımız o günden bu yana ülkemiz ekonomisine çok ciddi katkılar sağladılar. Artık üçüncü kuşak Türk vatandaşları Avrupa’da yaşıyor ve halen de ülkemize önemli katkılar sağlıyorlar. Bu yazı da, hem ülkemizden daha fazla konut veya işyeri alabilmeleri için gurbetçilerimize, hem de gurbetçilere şuan yaşadıkları ülkelerde daha kolay ulaşabilmeleri için müteahhitlerimize nasıl daha bütüncül bir avantaj sağlayabiliriz konusunu ele almaktadır.

Gurbetçilerimize Hem Kendileri İçin, Hem De Yatırımlık Gayrimenkul Edinmelerinde Avantaj Sağlandığında Kazanan Hepimiz Oluruz

Yurtdışında da yaşasa, ahirette iman, dünyada mekan şiarını paylaştığımız gurbette yaşayan vatandaşlarımızın birikimlerini ülkemize çekmek için en doğru yol, onları ülkemizden bitmiş-sıfır gayrimenkul almaya teşvik etmektir. Bunun için de önceki yıllarda yapılmış olan, 6 aydan daha fazla süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, satış bedelini yurt dışından getirilecek dövizle ödemeleri ve yine bir yıl boyunca satılmaması şartıyla, aldıkları ilk iş yeri ve konutta KDV ödememeleri şeklindeki teşvikin tekrar hayata geçirilmesi önemli bir fırsat olabilecektir. Ancak bu sefer, yukarıdaki şartları taşıyanlara sadece ilk alımlarında değil de, ilkinde sıfır KDV, ikincisinde KDV’nin ¾’ü, üçüncüde KDV’nin yarısı, dördüncüde KDV’nin 1/4’ü, beş ve daha fazla konut veya işyeri alımında da sıfır KDV’li satış olanağı verilmesi, hem sektörümüz hem de, ülkemize döviz getirilmesi bakımından büyük fayda sağlayacaktır. Şöyle ki, özellikle Arap yatırımcıların blok şeklinde alım yaptıklarının örnekleri varken, gurbetçilerimiz için böylesi örnekler yoktur. Ancak, bugünkü gibi ihracat yapamadığımız dönemlerde gönderdikleri dövizlerle dış ticaret açığımızı kapattığımız, ülkemizi yurtdışında temsil eden ve bir kısmı da işçi olarak gittikleri ülkelerde işveren olmayı başarmış gurbetçilerimize çoklu gayrimenkul alımlarında bu avantajı neden çok görelim?

Burada ilk bakışta Devletimizin KDV kaybı olacağı düşünülse de, gurbetçimizin gayrimenkul yatırımını ülkemize çekmemizle birlikte, mobilyacısından beyaz eşyacısına kadar birçok sektörün de hareketlenmesine vesile olacağımız için, istihdamdan vergiye birçok yeni gelir kapısı oluşacaktır. Ancak bunun başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için sistemli bir politika değişikliğine ihtiyaç var. 

 

Sanayiciler Gibi Müteahhitler Olarak Bizler De Ülkemize Döviz Getirebilmek İçin Teşvik İstiyoruz

Şöyle ki, yaklaşık 5,5 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde, geri kalanı da Kuzey Amerika, Asya, Orta Doğu ve Avustralya'da yerleşik yaşadığı yurt dışındaki Türklere dönük sistemli bir konut satış politikası oluşturulması ve müteahhitlerimizin tıpkı ihracat yapan sanayicilerimiz gibi teşviklerden faydalandırılması gerekmektedir. Bunun için de birçok başka sektörde başarılı sonuçlar veren, kısaca UR-GE olarak anılan Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi teşvikinden müteahhitlerimizin de yararlandırılması önemlidir. Ancak burada müteahhitlerin döviz kazandırıcı meslekler arasında sayılmadığı için bu teşvikten yararlandırılmadıklarını görmekteyiz. Halbuki Mütekabiliyet Yasası sonrasında yabancılara ülkemizde konut satışı olanağı verilmesi sonrasında sistemli bir politika ve mevzuat değişikliğinin bugüne kadar yapılmamış olması üzücüdür. Burada gereken sadece bir mevzuat güncellemesidir. Çünkü bu yasa ile müteahhitlerimizin ülkemize döviz kazandırmalarının önü açılmış olsa da, bir tür kurumlar arası kopukluk sonucunda bugün hala sektörümüz döviz kazandırıcı sektörler arasında sayılmadığından, birçok başarılı örneği olan URGE teşviklerinden müteahhitlik sektörü olarak faydalanamamaktayız. 

Ülkemizde inşaat sektörü de, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimiz de artık kabına sığmıyor. Şimdi sıra, artık kabına sığmayan iki gücü buluşturmak için kamunun atacağı adımlarda.


İnş. Müh. Mustafa Andıç
İMSİAD Başkanı/Altıniş İnşaat Yön.Kur.Başkanı
 


Geri Dön