24 / 04 / 2024

Gurbetçiye konut satışı yüzde 37 arttı!

Gurbetçiye konut satışı yüzde 37 arttı!

İnşaat sektöründe başlatılan teşvik ve uygulamalar sektöre yaradı. Gurbetçilere yönelik yapılan KDV'siz konut edinme hakkı, satışların yüzde 37 artarak 3 bin 549 adede ulaşmasına neden oldu



Ekonominin yapı taşı olan ve alt sektörlerle birlikte yaklaşık 250 sektörü etkileyen inşaat sektöründe önemli adımlar atılmaya devam ediliyor.  Hükümet gurbetçilere yönelik yaptığı düzenlemeyle amacına ulaştı. Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarına verilen KDV'siz konut edinme hakkı satışları artırdı. 


Türkiye’ye tatile gelen gurbetçilerimiz 1 Nisan 2017 tarihinde yürürlüğe giren yabancıların KDV ödemeksizin konut edinimi fırsatına yoğun ilgi gösterdi. Gurbetçiler, daha ucuza konut ve işyeri satın aldı.


2016 yılında Nisan-Ağustos aylarında yapılan konut ve işyeri satışları 2 bin 585 adet olurken, bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 37,29 artarak 3 bin 549 adede ulaştı. Gurbetçinin KDV’siz konut alımı 300 bin liralık konut alımında yüzde 18 KDV ile hesaplandığında vatandaşa 54 bin liralık fırsat yaratıyor.  


Hükümet, bu yaz inşaat sektöründeki hareketliliğin cari açığın finansmanına da ciddi kaynak sağladığını belirtiyor. 


Eski Gelir İdaresi Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı, KDV'siz satışla sayesinde cari açığın finansmanı için ülkemize döviz girişinin olduğunu belirtti. Satın alınan konutun bedelinin yurtdışından döviz olarak getirilmesi gerekiyor. 


Yurtdışında bulunan dövizi gurbetçi Türkiye’deki bir bankaya transfer ederek getirebiliyor. Eğer gurbetçi dövizi fiziki olarak yanında getiriyorsa bu durumda da girişte Gümrük İdaresi’nden alacağı bir belge ile ispat etmesi şartı isteniyor. Satın alınan gayrimenkulün en az bir yıl süreyle elden çıkartılmaması şartı da uygulamada isteniyor.




Yeni Şafak


Geri Dön