28 / 03 / 2024

GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nde gündem gayrimenkul borsası!

GYODER Gayrimenkul Zirvesi'nde gündem gayrimenkul borsası!

Gayrimenkul sektörün önemli oyuncularını bir araya getiren GYODER Gayrimenkul Zirvesinin ana gündemine sektörün finansman yapısı oturdu. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayrimenkul borsası kuralım önerisi ele alındı.



Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) tarafından 2000 yılından bu yana gerçekleştirilen ve sektörün en önemli organizasyonu olarak nitelendirilen Gayrimenkul Zirvesi'nin 14'üncüsü gerçekleştirildi. Zirve'nin açılış konuşmasmı yapan GYODER Başkanı Aziz Torun, sektörün sermaye piyasası araçlarını kullanması gerektiğine dikkat çekerek, "Zayıf karnımız olan öz sermaye yapısmı güçlendirmek için, halka arz, yabancı fonlar, kira sertfıkası, gayrimenkul sertifikası, tahvil gibi uzun vadeli sermaye piyasası araçlarını kullanarak gelecekteki bir yol kazasma engel olmalıyız" dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İslam Konferansı Örgütü Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (ÎSEDAK) bakanlar toplantısında "Gayrimenkul Borsası Kurulması" yönündeki söylemini hatırlatan Aziz Torun, "Sayın Cumhurbaşkanı artık gayrimenkul kıymetlerinin dünyada yeni bir değer olduğunu ifade ettiler. Bu beyanı Türkiye'deki gayrimenkul sektörü oyuncuları için çok önemli, anlamlı, pazarı büyütecek bir tesbit ve tavsiye olarak görüyorum. Evet biz Türkiye olarak gayrimenkul sektörü olarak önce gayrimenkul portföyümüzü çeşitlendirmeli zenginleştirmeliyiz" şeklinde konuştu. 


14. Gayrimenkul Zirvesi'nin detayları videolarımızda! İzlemek için tıklayınız!


Yeni araçlar bir zorunluluk!

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Dr. Vahdettin Ertaş ise, gayrimenkul sektöründe güçlü finansman yapısının önemine değinerek, "Bu kapsamda sektörde faaliyet gösteren şirketler için öz kaynak yoluyla finansman yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını, geleneksel gayrimenkul yatırım ortaklıkları yarımda yeni Sermaye Piyasası Kanunu'yla düzenlemesi yapılan alt yapı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, gayrimenkul sertifikaları gibi yeni araçların kullanılmasını bir zorunluluk olarak görüyoruz" dedi. Gayrimenkul borsası hakkında patronlar şöyle konuştu:


SİNPAŞ HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI AVNİ ÇELİK!

Gayrimenkul borsasını pozitif değerlendirdiğini anlatan Avni Çelik, "Gayrimenkulde ayni haklar mutlaka likidite edilmeli. Ama onun önünde mortgage yasasından beri sürdürdüğümüz bir olumsuzluk var. O da, kamunun borçlanma ihtiyacının hala fazlalalığı, beraberinde enflasyon üzerindeki olumsuz etkileri. Enflasyon ve faizler yüksek. Bunlar gayrimenkul ayni haklann likiditeleştirilmesini zora sokar. Burada Türkiye için, uzun vadeli fon şeklinde değerlendirilirse istifade edilebilir" dedi. 


MESA YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERHAN BOYSANOĞLU!

Erhan Boysanoğlu ise şöyle konuştu, "Gayrimenkulden üretilen değerden sadece yapanın ve alanın kazandığı bir modelin dışında, üretilen değerden küçük birikimi olanın da faydalanması gerekiyor. Gayrimenkul borsası, tüketici yasası dört dörtlük uygulanırsa işe yarayabilir. Zamana ihtiyaç var." 


AĞAOĞLU ŞİRKETLER GRUBU CEO'SU HASAN RAHVALI! 

Gayrimenkul borsasının sektör açısından önemli bir yenilik olacağına vurgu yapan Hasan Rahvalı, "Sektörün bu ve buna benzer yeni finansman enstrümanlarına ihtiyacı var. 


EYG GAYRİMENKUL GELİŞTİRME İCRA KURULU BAŞKANI ÖMER FARUK ÇELİK!

Borsa konusunun sektörde planlanan birçok şey gibi yarım kalabileceğinin altını çizen Ömer Faruk Çelik, "Borsanın küçük yatırımcılar nezdinde sürdürülebilir istikrarlı bir yatırım aracı olması belki ülkenin ekonomisinin büyümesine neden olabilir" şeklinde konuştu. 


DEKAR DK YÖNETİM KURULU BAŞKANI SALİH KUZU!

Türkiye'de tartışılması gereken bir konu olduğunu söyleyen Salih Kuzu, "Mortgage dediğimiz sistem esasında bunu kapsıyor. Gayrimenkulü menkule çevirip, alıp satabilirsek küçük girişimlerde iyi gelirler elde edilebilir. 

Bu açıdan altyapısı hazırlandıktan sonra uygulanması olumlu olur" dedi. 


MAKYOL İNŞAAT GAYRİMENKUL VE TURİZM BAŞKANI ALPER TÜFEKÇİ!

Gayrimenkulde çok fazla yeniliğin finansal anlamda riskli olduğuna değinen Alper Tüfekçi, "Amerika'daki sistemin çökmesinin sebebi finansal yeniliklere gitmesi oldu. Bu açıdan biraz muhafazakar yaklaşıyorum. Sistem ancak iyi analiz edilirse işe yarayabilir. Sdaece kurulmak için kurulacak bir şey değil" diye konuştu. 


Posta


Geri Dön