23 / 04 / 2024

Haciz talebi nasıl açılır?

Haciz talebi nasıl açılır?

Alacaklı borcun tahsilini yapamadığı durumlarda borcun tahsili için icra talebinde bulunulabiliyor. İcra talebi doğrultusunda icra memurları haciz işlemi için eve gelebiliyor. Peki, haciz talebi nasıl açılır?



Haciz talebi nasıl açılır?

Alacaklı borcun tahsilini yapamadığı durumlarda borcun tahsili için icra talebinde bulunulabiliyor.  İcra talebi doğrultusunda icra memurları haciz işlemi için eve gelebiliyor. 


Haciz işleminin yapılabilmesi için ödeme takibinin gerçekleşmesi gerekiyor. Takibin kesinleşmesi; ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 gün içinde itiraz edilmemesi ve borcun ödenmemesi halinde oluyor. İcra müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatlar genellikle icra takibi üzerine düzenlenen ödeme veya icra emri içeriyor.


Kanun gereğince, borçlunun ve birlikte yaşadığı diğer aile fertlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için zorunlu olan eşyaların haczedilmiyor. 


İcra İflas kanununa göre,  borçlu ve aile bireyleri için gerekli olan eşyaların lüzumlu olup olmadığı tespit ediliyor.  Tespit sonucunda koltuk takımı, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın, halı vb. gibi ev eşyaları lüzumlu eşya olup, haczedilmiyor. Ancak bu eşyalardan 2 tane mevcut ise biri haczedilebiliyor. 


Fiyatı yüksek, muhafaza ve paraya çevrilmesi kolay, alıcısı bulunabilecek olan LCD, Plazma TV, kurutma makinası gibi eşyalar, haczedilebiliyor. 


Haciz talebi dilekçesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön