23 / 04 / 2024

Hacizli arsa satılır mı?

Hacizli arsa satılır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Anneannemden kalma bir arsamız var. Annem ve dayım rahmetli. Bizler 4 torunuz. Benim bir AVM’ye borcumdan dolayı arsaya haciz koydurmuşlar. Bu arsayı satabilir miyiz? Ben kuzenime vekalet versem, takılmadan satabilir miyiz?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Anneannemden kalma bir arsamız var. Annem ve dayım rahmetli. Bizler 4 torunuz. Benim bir AVM’ye borcumdan dolayı arsaya haciz koydurmuşlar. Bu arsayı satabilir miyiz? Ben kuzenime vekalet versem, takılmadan satabilir miyiz?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Hacizli arsa satılır mı?

Anneannemden kalma bir arsamız var. Annem ve dayım rahmetli. Bizler 4 torunuz. Benim bir AVM’ye borcumdan dolayı arsaya haciz koydurmuşlar. Bu arsayı satabilir miyiz? Ben kuzenime vekalet versem, takılmadan satabilir miyiz? ● S.A.


Bir gayrimenkulün belli hissesine haciz tatbik edilebilir. Bu, tüm hisselerin hacizli olduğu anlamına gelmez. Sadece borçlu ortağın hissesine haciz tatbik edilir, diğerlerinin hissesi serbesttir.

Okuyucumun da miras payına haciz tatbik edilmiş. Ancak mülkiyet elbirliği mülkiyeti ise hisselerin ayrılması sözkonusu değil. Şayet paylı mülkiyet ise sizin payınız bellidir.

★ ★ ★ ★ ★

Satışa gelince... Satış için kamu haczi hariç haczin kaldırılması şartı aranmaz. Hacizli mallar satılır. Ancak hacizli malı alacak bir alıcı bulunursa! Bu çok zor. Çünkü hacizli malı alacak olan, haciz kaydı ile alacak ve haciz koyulan borcu üstlenmiş olacaktır.

Üstelik hissenizin satışının yapılabilmesi için şayet ortaklık elbirliği mülkiyetiyse bunun paylı mülkiyete çevrilmesi şarttır. Bu şartlara dikkat edilerek satış yapılacaksa hukuken engel yoktur.

★ ★ ★ ★ ★

Böyle bir paylı mülkiyette, hisse satışı yapılacaksa bunun için birilerine vekalet vermek de gerekmez. Doğrudan sizin tarafınızdan da satış yapılabilir. Vekaleten olmaz mı? Olur elbet ama sanki hacizli bir malı satmak için bir kaçamak yolmuş gibi düşünülmüş. Hayır böyle bir kaçamak yola gerek yoktur.

Hep not koyuyorum, ‘şayet paylı mülkiyetse’ diye. Zira elbirliği mülkiyeti halinde hisse satışı sözkonusu değildir. Bu hacizli olduğu için değil, elbirliği mülkiyetinde ferdi hareket edip pay satışı yapmak hukuken mümkün olmadığı için.


Geri Dön