29 / 03 / 2024

Hakkari Yüksekova Havaalanı açıldı!

Hakkari Yüksekova Havaalanı açıldı!

Hakkari Yüksekova Havaalanı'nı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, görkemli bir törenle açtı. Başbakan, Hakkarililere bir de müjde verdi, dev eserin adı Selahaddin Eyyubi Havalimanı oldu.




Avrupa'da bir ilk olarak deniz üzerine kurulan Ordu-Giresun Havalimanı'nın ardından Hakkari Yüksekova Havaalanı'nı da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, görkemli bir törenle açtı. Başbakan, Hakkarililere bir de müjde verdi, dev eserin adı Selahaddin Eyyubi Havalimanı oldu. 


2010'da temeli atılan dav projenin 2012'de tamamlanması planlanıyordu. Ancak sabotaj girişimleri 3 sene geciktirdi. Tarihî ana şahitlik etmek isteyen Hakkarililer, yağmura aldırmadan tören alanını hınca hınç doldurdu. Alana ilk inen Başbakan Ahmet Davutoğlu oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da uçağının gelmesi sonrasında iki lider sahneye eşleriyle birlikte çıkarak coşkulu kalabalığı selamladılar.

 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Feridun Bilgin, Hakkâri’deki havalimanını "bölgenin hayal projesi" olarak niteleyerek, bölgesel gelişmişlik farkının ortadan kaldırılması açısından büyük önem taşıdığını bildirdi. 

Yüksekova'da yapımı tamamlanan havalimanının bölgenin gelişmesi ve ilerlemesi açısından büyük önem taşıyan havalimanının, Hakkâri’nin komşu ülkelerdeki halklarla ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkileri ileri seviyeye taşıyacağını ifade eden Bakan BİLGİN, komşu ülkelerde yaşayanlardan uçak bileti talebi gelmeye başladığını belirterek, "Bu havalimanı sayesinde Hakkâri dünyaya çok daha yakındır" değerlendirmesinde bulundu. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Çözüm sürecini anlatıp “Bu dağları şenlendireceğiz, barış diyarı yapacağız” dedi. Havalimanına, “Selahaddin Eyyubi” adını birlik-kardeşlik için verdiklerini söyleyen Başbakan Davutoğlu şöyle devam etti: “Irak ve İranlılar da Hakkâri Havalimanı'nı kullanacak. Erbil'den buraya ticaret için gelecekler… Bu meydana 'Kudüs Kürtlerindir, Türklerindir, Araplarındır, Müslümanlarındır' demek için bu ismi verdik. 'Kudüs Yahudilerindir' diyenlere dost olmadık, olmayacağız…”


Hakkari’nin bugün Selahaddin Eyyubi Havalimanı'yla geleceğe farklı baktığını, nu açılışın 2 yıl ertelendiğini, 99 kere buraya saldırı olduğunu, iş makinalarının yakıldığını, müteahhitlerin tehdit edildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bütün bunlara rağmen kararlıydık, azimliydik, çünkü Hakkarili kardeşlerimi bu imkandan mahrum bırakmak için ellerinden gelen herşeyi yapanlara karşı dedik ki; Er veya geç bitireceğiz dedik ve bitti. 'Hakkarili kardeşimiz de insanca yaşamını mutluluğuna erecek” dedi.

 

Erdoğan, şöyle konuştu:

“Havalimanının inşasını engellemeye çalışmak Hakkari'ye ihanettir. İstiyorlar ki Hakkarili kardeşim buraya sıkışsın kalsın. Diğer ülkelere, diğer şehirlere rahatça ulaşamasın. Biz işte bu oyunu bozduk. Artık Hakkari Türkiye'nin diğer 80 vilayetiyle de Avrupa'yla da dünyayla da bütünleşti, birleşti.”

 

YAPIMI ÇİLELİ OLDU


Havaalanının yapımının çok çileli ve zor olduğunu belirten Erdoğan, “Başbakan olarak Hakkari'ye beş kez geldim. Cumhurbaşkanı olarak ilk kez geliyorum. Bugün Hakkari'de 73 km bölünmüş yol var. Bu yollar örgüte rağmen yapıldı. Örgüt ve onun güdümündeki partinin bölge halkına yapıtı baskıları biliyoruz. Yıllarca baskıdan şikayet edenler şimdi aynısını yapıyor” dedi.

 

Konuşmaların ardından Havalimanının açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bakanlar ve diğer protokol mensupları tarafından yapıldı.


Yüksekova'ya 3 kilometre uzaklıkta Dağlıca yolu üzerindeki Aksu Köyü yakınlarında yapılan Selahaddin Eyyubi Havalimanı daha ilk günden PKK'nın hedefi oldu. Havaalanını engellemek isteyen terör örgütü, şantiye, taşıt ve çalışanlara yönelik 100'den fazla saldırı yaptı, 25 işçiyi rehin aldı, 11'ini de kaçırdı. Bu saldırılarda 7 asker ile 1 polis şehit oldu, 6 vatandaş hayatını kaybetti. Sadece terör saldırıları nedeniyle havalimanının tamamlanması 250 gün gecikti. Buna, yaklaşık 375 günlük çevresel ve mevsimsel etkenler de eklenince gecikme 625 güne çıktı. Ancak PKK'nın tüm engelleme çabaları hükümetin kararlı duruşu ile sonuçsuz kaldı. Toplam 102 milyon lira harcanarak tamamlanan havalimanı, terörle anılan bölgenin makûs talihini de değiştirecek.


İlk test uçuşu 21 Mayıs'ta gerçekleştirilen havalimanı, Hakkari'ye 65, Yüksekova'ya yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Yıllık 2 milyon yolcu kapasitesili havalimanı, 22 bin metrekaresi kapalı 2 milyon metrekare alana kuruldu. Uzunluğu 3,2 kilometre, genişliği 45 metre piste sahip.

 

120 MİLYON LİRAYA MALOLDU

 

2 yıllık gecikmeyle ilk test uçuşu 21 Mayıs’ta gerçekleştirilen Yüksekova Havalimanı, Hakkari’ye 65 kilometre, Yüksekova’ya yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alıyor. Coğrafi engeller nedeniyle bölgedeki ulaşım zorluğunu da büyük ölçüde ortadan kaldıracak olan havalimanı, Hakkari’yi Batı’ya ve dünyaya bağlayacak. Ayrıca havalimanı, İran’ın 5 milyon nüfuslu Urmiye bölgesine sadece 50 km mesafede. Havalimanının toplam maliyeti 102 milyon lirayı bulurken kamulaştırma kapsamında 11 milyon 405 bin 600 lira ödendi.

 

1 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

 

-3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist.

-Yıllık 1 milyon yolcu kapasiteli iç hatlar terminal binası.

-Giriş kontrol binası.

-Kule.

-DHMİ hizmet binası.

-Isı merkezi-su deposu ve güç merkezi

-Emniyet binası.

-İtfaiye binası.

-İş makineleri garajı ve sundurma.

-Dahili yollar ve otoparklar.

-16 bin 390 metrekare kapalı alan olmak üzere toplam alan 22 bin 990 metrekare.

-Havalimanı Hakkari il merkezine 65 kilometre, Yüksekova ilçe merkezine ise 5 kilometre mesafede.

-Havalimanının güvenliği ise 21 nöbetçi kulübesiyle sağlanacak.


İlçeye gelen ilk uçaktaki yolcular, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ile eski Bakan Lütfi Elvan ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından kapıda çiçeklerle karşılandı.



DHMİ


Geri Dön