26 / 04 / 2024

Haluk Sur: Krizden çıkışın anahtarı yeşil konut!

Haluk Sur: Krizden çıkışın anahtarı yeşil konut!

Mevcut binaların ‘yeşil binaya' dönüşmesi halinde büyük bir ekonomik hacim sağlanacağını söyleyen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur, 30 milyar dolar tasarrufun da mümkün olduğunu dile getirdi



Türkiye’de ‘yeşil konut’ için bilinçlendirme misyonunu üstlenen Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin Başkanı Haluk Sur, zirvede yaptığı konuşmada “Krizi yeşil bina ile aşarız” dedi. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’nin açılışında konuşan Haluk Sur, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeşil konutların her geçen gün daha fazla gündeme geldiğini belirtti. Sur, “Gayrimenkul sektörü, dünyada krizlerden çıkış sağlayan bir sektör. Gerek 1929 dünya ekonomik buhranında, gerekse ikinci dünya savaşından sonra krizler bu sektörle atlatıldı. Çünkü bu sektör yüzlerce yan sektörü besliyor. Şimdi yeni küresel krizin ilaçlarından biri de yeşil binalar olacaktır” diye konuştu.

10 MİLYON KONUT YENİLENİR
Türkiye’nin 10 milyona yakın konutunu kentsel dönüşümle yenileyeceğini anlatan Haluk Sur, “Mevcut 19 milyon konuta her geçen yıl yenileri ekleniyor. Bu ivme, yeşil konut için ve Türkiye için daha önemli avantajlar barındırıyor” dedi. Dünyada yeşil konutların kredi kuruluşları tarafından ayrı bir değerlemeye tabi tutulduğunu, bu konutların daha değerli olduğunun bir gerçek olduğunu dile getiren Sur, “Türkiye’nin enerji yatırımı önümüzdeki dönemde 130 milyar doları bulacak. Eğer binalar yeşile dönüştürülürse buradan, bir GAP’a karşılık gelen 30 milyar dolarlık bir tasarruf yapabiliriz” dedi.

Mustafa Sezer/Türkiye


Geri Dön