29 / 03 / 2024

Hamza Yerlikaya kimdir?

Hamza Yerlikaya kimdir?

Eski Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya kimdir? Hamza Yerlikaya daha önce hangi görevlerde bulunmuştur? İşte Hamza Yerlikaya'nın biyografisi...



Eski Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi  ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya kimdir? Hamza Yerlikaya daha önce hangi görevlerde bulunmuştur? İşte Hamza Yerlikaya'nın biyografisi...

Hamza Yerlikaya kimdir?

Hamza Yerlikaya kimdir?

3 Haziran 1976 tarihinde Kadıköy'de dünyaya gelen Hamza Yerlikaya, aslen Sivaslı. 1986 yılında güreşe başlayan Hamza Yerlikaya'nın katıldığı ilk uluslararası turnuva Kanada Québec’de yapılan 1991 Yıldızlar (16 yaş altı grubu) Dünya Şampiyonası’dır. Bu turnuvada dördüncülük elde etti. 

17 yaşında iken yaşının küçük olması nedeni ile 1993 Büyükler Türkiye Şampiyonası’na alınmayan ancak Yerlikaya, aynı yıl Uluslararası Vehbi Emre Güreş Turnuvası’nda gösterdiği başarılı müsabakalar ile büyükler kategorisinde de millî takıma girebileceğinin ilk sinyallerini verdi.

1993'ye İstanbul'da gerçekleşen Büyükler Avrupa Şampiyonası’na katılması o dönemin Federasyon Başkanı Sadettin Tantan’ın isteği ile kabul edildi. Bu turnuvada ikincilik başarısı kazandı. Aynı yıl Stokholm’de düzenlenen 1993 Dünya Şampiyonasında Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonu olmuş rakiplerini yenerek şampiyon oldu. 

1986 – 1996 tarihlerinde ilk kulübü olan İstanbul Demirspor’da güreşen Yerlikaya, 1996 – 1997 yıllarında Ankara’da Türk Silahlı Kuvvetleri’nde askerlik görevi devam ederken Türk askeri olarak sivil bir olimpiyatta altın madalya alarak Türk spor tarihinde bir ilke imza attı. 

1998 – 1999 tarihleri arasında Emlakbank Kulübünde güreşen Hamza Yerlikaya'nın başarılarına bir ödül olarak İstanbul Sultangazi’deki İstanbul’un en büyük spor komplekslerinden birine onun adı verildi.

Aktif sporculuğu bırakan Hamza Yerlikaya, 22 Ekim 2012 tarihinde yapılan seçimle Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığına seçildi. Bu görevinden 2015 milletvekili seçimleri öncesinde aynı yılın Şubat ayında istifa eden Yerlikaya, 10 Aralık 2015 tarihinde Cumhurbaşkanı baş danışmanı görevine getirildi.

22 Temmuz 2007 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi listesinden memleketi Sivas’tan TBMM 23. dönem milletvekiliğine seçildi. 2015 yılında, Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanlığı görevine atanan Yerlikaya, 21 Temmuz 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Atama Kararnamesiyle Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı olarak atandı. 

12 Haziran 2020 tarihinde Vakıfbank Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan eski milli güreşçi Hamza Yerlikaya'nın banka yönetimindeki görevi sona erdi. 

Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, evli ve 3 çocuk babası.


Geri Dön