19 / 04 / 2024

Hangi durumlarda reddi miras yapılır?

Hangi durumlarda reddi miras yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Kız kardeşim iki çocuk sahibi ve eşinden boşandı. Kendisinin bayağı borcu var. Ters bir durumda borçları biz ağabeylerine kalır mı? Reddi miras yapmamız gerekli mi?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Kız kardeşim iki çocuk sahibi ve eşinden boşandı. Kendisinin bayağı borcu var. Ters bir durumda borçları biz ağabeylerine kalır mı? Reddi miras yapmamız gerekli mi?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Hangi durumlarda reddi miras yapılır?

Kız kardeşim iki çocuk sahibi ve eşinden boşandı. Kendisinin bayağı borcu var. Ters bir durumda borçları biz ağabeylerine kalır mı? Reddi miras yapmamız gerekli mi? ● G.A.

Okuyucum kız kardeşinin borçlarını problem etmiş ama biraz erken etmiş. Zira, kardeşi hayatta olduğu sürece borç kendisinindir. Kendisi dışında hiç kimsenin bu borçlardan dolayı bir sorumluluğu yoktur. Yeter ki borçlarına kefil olunmuş olunmasın. Bir kefalet söz konusu ise kefil de bu borçlardan sorumlu olur. Böyle bir kefalet yoksa kardeşin borçlarından anası da babası da kardeşleri de sorumlu olmaz.

Gelelim vefat durumuna. Bir kimse vefat ettiğinde malvarlığı gibi borçları da mirasçılara geçer. Okuyucumun çizdiği aile tablosunda kardeşinin mirasçıları iki evladı. Yani bir gün kardeşinin vefatında borçları da kızlarına kalacak, yine kardeş olması nedeni ile okuyucuma kalmayacak. Çünkü birinci derece mirasçı yani evlat varken kardeşlere miras düşmez.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum mirası reddetmekten de söz ediyor. Biliyorsunuz mirasın reddi için bazı şartlar vardır. İlki, reddedecek kişinin önce mirasçı olması gerekir ki bu aile tablosunda kardeş mirasçı olmadığı için redde gerek yok. İkincisi, mirasın reddi için borçlunun ölmüş olması lazım.

Biri hayattayken mirasın reddi söz konusu olmaz. Ancak çok istisnai bir durumdan da söz etmeden yazımı bitiremeyeceğim. Kardeşin vefatı halinde şayet iki evladı mirası reddederse o zaman okuyucum için de reddi miras yapma söz konusu olabilir. En hoşlanmadığım konu, hayatta olan birinin ölümüne dair akıl yürütmektir ki onu da bana yaptırdınız!


Geri Dön