18 / 04 / 2024

Hasan Karabağ, Bayraklı'daki dönüşümü anlattı!

Hasan Karabağ, Bayraklı'daki dönüşümü anlattı!

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını ve projeleri anlattı. Hasan Karabağ, "İki bölgemiz de Meclis'ten geçti. Eğer hızlı hareket edersek Avrupa kenti oluruz" diye konuştu.



Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, ilçedeki kentsel dönüşüm çalışmalarını ve projeleri anlattı. Çay ve Tepekule mahallelerinde dönüşüm çalışmalarının hızlandığını belirten Başkan Hasan Karabağ, "İki bölgemiz de Meclis'ten geçti. Eğer hızlı hareket edersek Avrupa kenti oluruz" diye konuştu Yenigün TV'de yayınlanan Ahmet Özsoy'un sunduğu 'Yenigün'de Gündem' adlı programın konuğu Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ oldu. Başkan Karabağ, ilçedeki projelerini anlattı, gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yapılanları ve prestij projem' dediği kültür merkezi projesinin detaylarını bizlerle paylaştı. 'Bu ülkeyi böldürmeyeceğiz' diyen Karabağ, devletin dış politikalarını da eleştirdi. 


Son dönemde yaşadığımız olaylarla ilgili söylemek istedikleriniz var mı? Özellikle Ankara'da 29 kaybımızdan sonra... 


Türkiye dış politikadaki yanlışların sonuçlarını alıyor. Uzmanlar "Suriye, Irak ve Orta Doğu batakhğına iç işlerine müdahale edildiğinde bu iş bize sıçrar" diyerek uyarıyordu. Ve nitekim gerçekleşti. Bunlar sürpriz değil. İşte bu Atatürk'ün yolundan ayrılmanın verdiği cezadır. 'Yurtta sulh cihanda sulh' söyleminin bıraktığı miras terk edilince, giderek komşuların iç işlerine karışmak... Başka etnik temellere çatışmalara bulaşmak bizi bu noktalara getirdi. Emperyal güçler herkesi kullanır, kendilerini boşa atarlar. İyi teröristler yaratıldı. Kötü bir İŞİD yaratıldı. 


Filistin Kurtuluş Örgütüne karşı, sol tandans yükselirken Amerika, Hamas Örgütti'nü çıkardı. Afganistan'da Rusya'ya karşı Taliban ve El Kaide'yi kullandı. Siyasal İslamcı örgütleri yaratan Amerika ve Batı'dır. IŞİD'in elindeki silahlar, Amerika, Avrupa malıdır.  Türkiye'nin şu anki sıkıntısı olan, içinde yaşadığı dışarıdan uzantıları olan PYD ve diğer kök grupları 'iyi polis' rolüne soyundurdu. Ve oradaki yeni bir İsrail Projesinin temellerini atıyor. Bizde seyrediyoruz. Savaş dünyanın en kötü şeyi... 

Maceralardan uzak durmak lazım. 


"Bu ülkeyi böldürmeyeceğiz" 


Bir tarafta bunlar olurken, bir taraftan da canlı bombanın taziyesine gidenler var. Bunlara ne diyorsunuz? 


Saçma sapan adamlar bunlar. Canlı bombanın taziyesine gidip, gösteri yapmanın anlamı ne? İnsanlık dışı hareketlerin ödüllendirilmesi gibi bir şey... Oradaki ailenin babasının verdiği demece bir baksın; 'Çocuğumu kurtarmak için Irak'taki kampları tek tek gezdim' diyor. O aileyi mutsuz ettiler bir kere bunlar. Oraya gidip zafer işaretleri yapan saçma sapan insan bunlar... Bu ülkeyi böldürmeyeceğiz. Kimse o sevdanın peşine düşmesin! Bu ülke, kolay kurulmadı, izmir zaten Cumhuriyetin temel şehirlerinden bir tanesi... Biz bu değeri İzmir'den yükselterek, Türkiye'ye yaymaya devam edeceğiz. 


Eleştirilerden başlamışken, Cerattepe'ye doğru gidelim mi? 


Bakın Türkiye'nin enerji sorunu var. Dışarıdan enerjiye bağımlıyız. Her şeye karşı çıkmakta doğru değil... 


Nükleer enerji dünyanın her yerinde kullanılıyor. 


Enerjiyi iyi bir şekilde sağlamamız lazım... Bunun çözümü var. Doğayı koruyarak, yer altı zenginliklerini çıkarabiliriz. Günümüzün teknolojisi kullanılarak, yeraltı zenginlikleri doğayı talan etmeden çıkarılmalı ve dışa bağımlılıktan kurtarılmalı... 


Seçimden beri neler oldu? Verdiğiniz sözler yerine geldi mi? 


İlçe Belediyeler abartılacak işler yapamaz. Kendimizi kandırmayalım...

 

Bütçeleri belli, kaynakları belli. Mesela askeri ücretin bin 300 liraya çıkarılması ve arkadan da sendikalaşması bizim ilçe belediyelerine yük getirdi. 


Mesela bizim aylık personel malivetimiz 1 milyon arttı. Yılda 12 milyon arttı. Bunu nereden keseceksin? Mecburen yatırımlardan keseceksin. İlçe Belediyelerin kurtulması gerekir. Büyiikşehir Yasası'nm değişmesi lazım. 


Belediyeler bu yükün altından nasıl kalkacak? 


Muhalefet görüşe izin verdiniz. CHP'nin dediği gibi bin 500 olsaydı ne olacaktı? 


Merkezi hükümetin kaynaklarını göndermesi gerekir. İsterse 2 bin lira olsun... Sonuçta biz kamu kuruluşuyuz. 

100 lirasını ödeyeceğiz dediler. Mal Müdürlükleri ikinci genelge gönderdi. 


Buradan kestiğiniz 100 lirayı bize göndereceksiniz dediler. 2 bin 500 liraya kadar olan destekten SGK priminin 100 lirasını hükümet yatıracaktı. Mal müdürlükleri bu pirimi bize yatırın diye genelge gönderdiler. Belediyeler nasıl kalkacak bunların altından? AK Partili Belediye Başkanları her gün Ankara'dalar... 


Cemevi projeleriniz var... 


Bayraklı'da Alevi nüfusu da var.  Kimseyi ayırmadan hizmet üretiyoruz.  Şimdi Nafiz Gürman Mahallesi'ne bir kültür merkezi ve cem evi projemiz var. İZSU dolum tesislerinin hemen karşısındaki araziye bu güzel projemizi yapacağız. 


Seçim sözlerinizi yerine getirdiniz mi? 


Ben öyle abartılı sözler vermedim. 

Verdiğimiz sözlerin tamamına yakını ya yaptık ya da yapıyoruz. Bizim İŞKUR'la olan çalışmamızda yaklaşık 12 bin kişiye iş bulduk. İzmir'in en başarılı şubesiyiz. Belediyenin bahçesinde bir birim oluşturduk. Aracı kurum gibi çalıştık. 

Çalışıyoruz.

 

Belediye şirketiniz aracılığı ile ne yapıyorsunuz? 


İlçe Belediyeleri gelir yetkisizliği içinde kurdukları hizmet alımı şirketleriyle, hizmet alımı yapmaları intihar... Bizim şirketimiz hizmet alımı yapmıyor. İhalelere girmiyor. Sadece kafeteryaları var. Onları çalıştırıyor.  İşçilik ücretini çıkarıyor. Farklı ilçelerde sıkıntı bundan kaynaklanıyor. 

Taşeronlar da sendika geldi. 


Kentsel dönüşüme dönelim... 


Benim bölgemde çok katlı kaçak yapılar var. Buranın vatandaşı şöyle istiyor: üç katlı dört katlı yüksek yoğunluk arttıralım. Müteahhitlerle kendileri anlaşsınlar istiyorlar. Çözüm bu İzmir'deki... Burası Ankara'nın tepelerindeki tek katlı bağ evleri gibi değil. Çok katlı eski kaçaklı katlı evlerde sıkıntı var. Bu mahalleleri vakit kaybetmeden, vatandaşın müteahhitle karşılaşmasını sağlayacaksın. 

Ana arterleri Büyiikşehir açacak ondan sonra vatandaş kendisi yapacak. Çay ve Tepekule mahallelerinde bu çalışmaya Bu yasanın revize edilmesi gereken yerleri var. Mesela kapatılan beldelerin borçları kıyıdaki ilçe belediyelere verildi. İZSU gelirleri Büyükşehir'in oldu. Borçlar senin, gelirler Büyükşehir'in... 


Bütünşehir yasasından şikayetçi misiniz? 


Çok şikayetçiyiz. Metropolde o kadar değil de, köylerin bağlandığı kapanan beldelerin bağlandığı ilçeler; 'Aman yandım' diye bağırıyorlar. Mal sattıkları zaman, satamazsın. 


Ne olacak? 


Düzeltmeleri gerekir. 


Bu konuda bir çalışmanız var mı? 


İşte hazırlıyor. AK Partili Belediyeler... Ankara'ya gidiyorlar... 


Peki, birlikte bir çalışma yapamaz mısınız? 


Bir araya geldiğimiz zaman AK Partili meclis üyelerimize söylüyoruz. 

'Parlamentoda kanun çıkarma çoğunluğu sizde, bir an önce bu yasayı değiştirin diyoruz. Onlarda sıkıntı yaşadıkları için bir çalışma haline girdiler.  Bir komisyon oluşturmuşlar. 


Bakalım ne olacak? 


başladık. Hayata geçecek. İki bölge meclisten geçti, diğerleri sırayla geliyor. Hızlı hareket edersek Avrupa kenti oİuruz. 


 Yüksek yapılarda eleştiri var... 


Avrupa'ya gittiğinizde yüksek yapıları kentin dışındaki yerlerde görüyorsunuz. Zeminde iyileştirme dünya standartlarında doğru mudur? Yanlış mıdır? 

Onu zaman gösterecek. 


Sayın Baykal'ın son açıklaması Suriye meselesindeki yanlışlardan bahsetti... Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 


Suriye meselesindeki açıklaması son derece yanlış. İnsanların etnik yapısına göre bombalama hakkı hangi sosyal demokrat dünya görüşünde var anlamış değilim. Herhalde boşluğuna geldi. 


Partililerden Sayın Baykal'a eleştiriler var? 


Belli yaştan sonra siyaset yapmayacaksın. Meclis Başkanılığı için Tayyip Bey'le konuşması yara aldırdı. Sonuç itibariyle sağlıklı düşünemiyor. 


Sizin için de geçerli mi? 


İnsanı en çok yoran insanlarla uğraşmak. Belediye Başkanlığı para ile yapılacak bir iş değil. Samimi söylüyorum. 

Eğer insanları sevmiyorsa; kimse gelip de ben belediye başkanı olacağım demez. 

Haa! Kafasında bir takım rant sağlama var diyenler var onları da Allah'a havale ediyorum. Belediye başkanlıkları kendi müdürlüklerini kendi müfettişleriyle denetleyebilmeli ben onu yapıyorum. 

Müfettişlerimiz tek tek müdürlüklere gidiyor. Bu işler böyle olmalı. 


Gençlere yönelik yaptığınız çalışmalarla gençlere önem verdiğinizi her fırsatta gösteriyorsunuz. Özellikle BAYGEM eğitim ve gençlik merkezi... 


Bin çocuğumuz TEOG ve üniversite kursu alıyor. Bayraklı Gençlik ve Eğitim Merkezi (BAYGEM) Bayraklı'da yaşayan  yoksul ailelerin çocuklarına inanılmaz bir fırsat olmuştur. Burası bizim gözbebeği kurumumuz. Geçtiğimiz yıl BAYGEM'in verdiği ücretsiz kursa katılan 128 öğrenci YGS ve LYS sonuçlarına göre yüzde 100 başarı yakalayarak üniversiteli oldu.  TEOG sonuçlarına göre ise tercih yapan 276 öğrenciden 256'sı istediği liselere yerleşmeyi başardı. Başarı oranı yüzde 93 olarak gerçekleşti. Bu durum ailesini ne kadar mutlu ediyorsa emin olun ki bizi de o kadar mutlu ediyor. 


Sosyal Belediyecilik anlamında neler yapıyorsunuz? Engelliler ve ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi aşamasında nasıl bir yol izliyorsunuz? 


Samimi olarak söylüyorum sosyal belediyeciliğin en iyi örneklerini ilçemizde sergiliyoruz. Bayraklı'da gecekondu sayısı oldukça fazla. Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğümüz darda olan vatandaşları tek tek belirliyor. Evlerine gidiyor.  İhtiyaçlarını belirliyor. Gıda, yakacak ve nakdi yardımında bulunuyor. Mesela bir sosyal marketimiz var. Buraya bağışlanan kıyafetler ilk önce yıkanıyor, ütüleniyor ve bu markette sergileniyor. Ayakkabıya, pantolona, monta ihtiyacı olan buraya geliyor, alıp gidiyor. Bu kadar! Yine ekiplerimiz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza eşya yardımında bulunuyor. Gerekirse gidip evini boyuyor, çatısını onarıyor. Engelliler için ayrı bir parantez açmamız gerekiyor.  Göreve gelir gelmez bir engelliler merkezi kurduk. Bu merkez ilçedeki engellileri belirliyor. İhtiyaçlarını tespit ediyor. Biz de imkanlar dahilinde onlara destek oluyor. 


Belediye bünyesinde hizmet veren Engelliler Merkezi'nde kaydı bulunan tüm engelliler sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanıyor. Engelliler çeşitli hastalıklara ait iğne vurulmasından şeker ve tansiyon ölçümüne, yara pansumanından tedavisine kadar evde yapılabilen tüm sağlık hizmetlerinden ayaklarına kadar gelen sağlık çalışanları aracılığı ile faydalanıyor. Ayrıca belediyenin temizlik ekibi, engelli vatandaşların evlerini belli periyotlarla temizleyerek, onlara destek veriyor. 


Engelliler için bir tiyatro topluluğu kurduk. Geçenlerde oyunlarını sergilediler. 

Çok beğenildi. Yine bir engelli koromuz var. Okullarda konser veriyorlar. Ayrıca engelli vatandaşların evlerine ücretsiz kitap servisi yapılıyor. Biz de birer engelli adayıyız. Kimin başma ne zaman ne geleceği belli değil. Engelli araç sayımızı üçe çıkardık. Engelli kardeşlerimizin akülü araçlarını şarj edebilmeleri için bir şarj istasyonu kurduk. Hizmet binası inşaatımız tamamlandığında Osmangazi'de binamızı engellilere tahsis edeceğiz. 


Prestij projem dediğiniz bir projeniz var. Bu projeden de bahseder misiniz? 


Manavkuyu Mahallesi'nde Merkez İlköğretim Okulu karşısında hayata geçiriceğimiz kültür merkezi projemiz hazır. Bu döneme damgasını vuracak. 


İddiamız bu. Proje alanı 13 bin metrekare. 3 blok olarak tasarlanan projenin ana binasının (kültür merkezi) zemin katında 600 metrekare alana sahip sergi salonu yer alacak. 210 ve 320 koltuk kapasiteli 2 ayrı konferans salonu bulunacak kültür merkezi, toplantı ve seminerlere ev sahipliği yapacak. 850 koltuk kapasiteli salonda ise farklı etkinlikler düzenlenebilecek. Bu salonun 315 metrekare genişliğinde bir sahnesi olacak. 


Ayrıca sahne arkası ve sanatçı odaları da bulunacak. Nikah Salonu olarak kullanacak bölümde ise iki tane 300 koltuk kapasiteli salonlar yer alacak. Bu proje Bayraklı'ya ve İzmir'e çok yakışacak. 


Sağlık alanında yaptığınız işlerle gündeme geliyorsunuz... 


Gerçekten sağlık alanında iyi işler yapıyoruz. Bunlardan biri de diş poliklinikleri... 7.'sini açtık. Geçtiğimiz yıl toplamda 19 bin 349 kişinin diş tedavisi yapıldı. Vatandaşlarımız randevu alarak ücretsiz tedavi oluyorlar. Bu hizmetimiz gerçekten takdir ediliyor. 

Birçok belediyeye yaptığımız sağlık çalışmalarıyla örnek oluyoruz. Zaman zaman gelerek bizden bilgi alıyorlar. Bu hizmetlerimizi geliştirerek daha fazla vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanması için çalışacağız. 


Yenigün Gazetesi


Geri Dön