19 / 04 / 2024

Hasan Topal'dan aday adaylarına dönüşüm tavsiyesi!

Hasan Topal'dan aday adaylarına dönüşüm tavsiyesi!

Seçim telaşındaki aday adaylarının projelerinde yer alan kentsel dönüşüm de siyasilerin vaatleri arasında. Ancak bu kritik projelere Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal'dan uyarı var...



4 MİLYON İzmirli, kentsel dönüşümü bekliyor. Konu oldukça hassas ve önemli. Bu nedenle siyasilerin seçim vaatleri arasında kendine kolaylıkla yer bulan kentsel dönüşüme dair önemli bir uyan var. Uyarının sahibi 


ARABESK DÜŞÜNCELER 


İzmirdeki önemli projelere açtığı davalar nedeniyle, siyasi camiadaki bazı isimlerle zaman /aman karşı karşıya gelen Mimarlar Odası  İzmir  Şube Başkanı Hasan Topal'ın, 2014 yerel seçimlerine hazırlanan isimlere önemli tüyolan var. Kentsel dönüşümün önemini bilen ve bu noktada şube olarak çeşitli çalışmalar yapan Hasan Topal, siyasilere "Arabesk düşünceden vazgeçilmeli" sözleriyle seslendi. 


Topal şöyle konuştu: "Planlı kentleşme politikası benimsenmeli. Eğer bu politikayı benimsemezlerse tek tek odak projelerle kenti değiştirmeleri, dönüştürmeleri, geliştirmeleri mümkün değil. Aday adaylığı bolluğu ve zenginliği içerisinde en çok eksikliğini gördüğüm nokta şu: Bütün aday adaylan, adaylar hatta belediye başkanlan bile kentlerimizin yani İzmir'in sahip olduğu ayırt edici özelliklerin farkına varmadan hep yeni birşeyler arama telaşı ve kaygısı içerisindeler. Oysa İzmir tarihi boyunca sahip olduğu özellikler ve mekansal zenginİikler açısından zaten ön planda. 

Dolayısıyla aday adaylanna ve belediye başkanlanna bence politikalannın eksenine izmir'i İzmir olarak görmek ve geliştirmek gibi bir politika oturtmalan gerekiyor. İzmir'i Dubai'ye, İzmir'i Miami'ye benzetmek gibi bir arabesk düşünceden vazgeçilmeli." 

¦ Umut KARAKOYUN SOSYAL AYRIŞMA HASAN Topal'ın kentsel dönüşüm için etini taşın atfına koyacak isimlere bazı önerileri var O önerilerden en önemlisi sosyal aynşma. Topal. Kentsel yenileme alanlarında yaşayanlan yerinden etmeden, e<onomik gelişmeyi desteklemek ve sosyal ayrışmayı önlemek amacıyla çek güçlü, kalıcı önlemler alınmalı. Bl alanlarda üretilen konutların ve iş yerlerinin tamamının varlıklı kesimlerin çfine geçmesini ve yüksek gelir gruptannın ayrışmasını önlemek, yoksul ve dar gelirlilerin de bu alanlardan yararlanmalını sağlamak için tedbirler geliştirilmeli* diye konuştu. 

Kentsel dönüşümde olmazsa olmazları sıralayan Ştibe Başkanı Topal. 

"Örgütlenme desteklenmeli, katılım ve şeffaflık sağlanmalı, konforlu toplu ulaşım göz ardı edilmemeli, yüksek standartlı yapılaşma elmalı. Ayrıca yüksek nitelikli mimarlık olmazsa olmazlarımızdan" dedi. 

Hasan Topal, şubesi tarafından ortaya konulan önerilerin hayata geçirilmesi noktasında artı bir maliyetin olmadığını vurguladı ve Konun özü kafalardaki algı. 

izmirîn planlı ve yüksek nitelikli bir mimarlıkla gelişmesini benimseyememekten kaynaklanan bir sıkıntısı var. Bütün karar vericilerde böyle bir eksiklik var' dedi. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi


Geri Dön