19 / 04 / 2024

Hatay'daki lav tüpü mağarası jeopark ilan edilecek!

Hatay'daki lav tüpü mağarası jeopark ilan edilecek!

Hassa Kaymakamı Mustafa Pala, ilçede keşfedilen Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarasının jeopark ilan edilmesi için UNESCO'ya başvuracaklarını söyledi.



Hassa Kaymakamı Mustafa Pala, ilçede keşfedilen Türkiye'nin ilk lav tüpü mağarasının jeopark ilan edilmesi için UNESCO'ya başvuracaklarını bildirdi. Pala ve beraberindeki farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, Hassa ilçesinde keşfedilen lav tüpü mağarasını ziyaret etti. Pala, mağaranın Ardıçlı ile Hassa arasında yer alan Yalak mevkisinde bulunduğunu söyledi. 


BAŞKA YERDE YOK 

İlçenin coğrafi değerlerinin ortaya çıkarılması için yapılan çalışmalara destek verdiklerini ifade eden Pala, Türkiye'nin başka yerlerinde olmayan yeryüzü şekilleri var. Burayla ilgili çalışma devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında buranın jeopark ilanı için UNESCO'ya başvuracağız. Burada hocalarımız çalışmalar yapıyor. Biz de onlarla ilçemizin zengin coğrafyasını tanıtarak Hassa'nın kültür ve turizmine katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi. 


GALERİLERE AYRILIYOR 

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Atasoy, "Buranın 260 bin yıl önce oluşmuş olabileceğini düşünüyoruz. Tüneli saran çatı 3-4 metre. Genişliği yaklaşık 15- 20, yüksekliği ise 7 metre civarında. Tünel içinde lazer metreyle yapılan ölçümlere göre 600 metre ilerleyebilme şansı olmuştur. 600 metreden sonra büyük bir su birikintisi ve balçık olduğu için ilerleyebilme şansı olmamıştır. Tünel, kendi içinde dallara ve galerilere ayrılıyor. Yapılacak çalışmalarla ortaya çıkarılması düşünülen batı yönündeki uzantısının da gün ışına kavuşturulmasıyla tünelin tamamının turizme açılması planlanmaktadır. 


Sabah Güney



Geri Dön