19 / 04 / 2024

Hatay'ın tarihi taş evleri zamana direniyor!

Hatay'ın tarihi taş evleri zamana direniyor!

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya'da tarihi ev ve sokaklar yıllara meydan okuyor. Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör: "Bu evler turizme hizmet ederken bir de yöre halkının kültürünü de en güzel şekilde yansıtıyor" dedi.



Hatay'da, asırlardır birçok medeniyete ev sahipliği yapan Antakya ilçesinde bulunan tarihi ev ve sokaklar, zamana karşı direniyor. 

"Medeniyetler şehri" olarak anılan ve birçok kültürel zenginliği içinde bulunan Hatay'ın merkez Antakya ilçesinin tarihi sokaklarındaki 200-250 yıllık, taş ve ahşaptan yapılmış eski evler, bölgenin tarihine ışık tutuyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bölgenin tüm karakteristik özelliklerini yansıtan evler, bölgeye özgü sarımtırak beyaz kalker taşı, kerpiç ve ahşaptan yapılarıyla dikkati çekiyor. 

Yüksek taş duvarlı, süs havuzlu avlu ve etrafında odaların sıralandığı geneli iki katlı evler, halkın yaşayış biçimini, gelenek ve göreneklerini ortaya çıkarıyor.

Genellikle dar ve ortasından su kanallarının geçtiği taş döşeli bu sokaklar, aynı zamanda rüzgarları kesmeyi ve su baskınlarını önlemeyi planlıyor. Genişliği yaklaşık 3 metre ile 1,5 metre arasında değişen sokaklarda yerel tabirle "zokmak" denilen çıkmazlara da rastlanıyor. 

Eski Antakya olarak bilinen şehir merkezinin tam ortasında bulunan ev sokakların bir bölümünde, 2011 yılında Hatay Valiliği, Antakya Belediyesi ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından restorasyon çalışmalarını gerçekleştiriyor.

Kimisi ev, otel, kimisi kafe olarak kullanılan, kimisi de restore edilmeyi amaçlayan toplam 540 eski ev, kenti gezmeye gelen turistlerin önemli uğrak yerlerinden oluyor. 

Ortasından Kurtuluş Caddesi geçen ev ve sokaklar, kentin sembolü haline gelirken, değeri artıyor.

- "Önemli bir cazibe merkezi"  

Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör, yaptığı açıklamada, eski Antakya evlerinin, ortalama 200-250 yıllık olduğunu belirtti.

Evlerin tamamına yakınının avlulu olduğunu söyleyen Işıkgör, "Evlerin avlulu olması, bir mahremiyeti beraberinde getiriyor. Tabii ki bu evler turizme hizmet ederken bir de yöre halkının kültürünü de en güzel şekilde yansıtıyor. Bu evlerin bazıları restore edildi. Ev sahibi vatandaşların restorasyon talebi, evlerin geleceği adına bizleri daha da umutlandırmaya başladı çünkü buralar, turizm açısından önemli bir cazibe merkezi oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Bazı evlerin restorasyon edilip kafe, pansiyon olarak kullanıldığını söyleyen Işıkgör, ev ve sokakların güzelleştikçe daha fazla ilgi çektiğini sözlerine ekledi.

Işıkgör, eski ev ve sokakların yaşatılmasının önemini anlatarak, şu açıklamalarda bulundu:

"Kültür ve Turizm Bakanlığımızın restorasyon konusunda destekleri var. Hem projeye hem de uygulamaya destekler veriyor. Vatandaşlarımızın müracaatını değerlendirip Bakanlığa gönderiyoruz. Bakanlığımız da hibe şeklinde destekler sağlıyor. Bu evlerin yaşatılması, bu kültürü geleceğe aktarmamız lazım, diye düşünüyoruz."

Bölgeye gelen turistlerin eski ev ve sokaklara yoğun ilgi gösterdiğini söyleyen Işıkgör, "Özellikle kente gelen bütün gruplar o sokakları geziyor. O sokaklardaki yaşamı, kültürü görmek istiyorlar. Daracık sokaklar ve taş yapılarda gezerken haz aldıklarını söylüyorlar. Tabii ki bu da bizi çok mutlu ediyor." dedi.


Geri Dön