26 / 04 / 2024

Havada görülmemiş kriz uyarısı: Binlerce işçi alınacak

Havada görülmemiş kriz uyarısı: Binlerce işçi alınacak

Pandemi ve Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle hava yollarında şimdiye kadar görülmemiş bir kriz yaşanıyor. Avrupa'da pek çok havalimanında uçuşlar zamanında yapılamıyor. Hava yolları yetkilileri ve işletmeciler ise çözümün kısa vadede gelmeyeceğini ifade ediyor.



Pandemi döneminde uçuşların büyük oranda azalması nedeniyle hem uçak şirketleri hem de havalimanlarında çok sayıda personel işten çıkarıldı.

Pandeminin sona ermesiyle birlikte havalimanlarında yolcu sayısının artması altyapının çökmesine neden oldu.

Pek çok havalimanında personel yetersizliğinden ötürü uçuşlar ya aksıyor ya da iptal ediliyor. Yolcular ise havalimanlarında çaresiz sorunlarının çözülmesini bekliyor.

Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI Europe) ve Havalimanı Hizmetleri Birliği (ASA), seyahatlerin yeniden artmasıyla personel yetersizliğinin neden olduğu sorunlara daha önce dikkat çektiğine, ancak şirketlerin eleman alımlarını yapmakta adım çok geciktiğine dikkat çekti.

voa news'ten Cem Dalaman'ın haberine göre; hava yolu şirketleri ise bir yandan artan yakıt maliyetlerini ve pandeminin yol açtığı zararı yaşanan duruma gerekçe olarak gösteriyor. Havalimanı işletmecileri de özellikle güvenlik kontrol noktalarındaki personel eksikliğinin daha kapanmadığını, çalışanların enflasyon nedeniyle daha yüksek ücret talep etmesinin personel alımını zorlaştırdığını öne sürüyor ve karmaşadan kaynaklanan organizasyon sorununun kısa vadede düzeltilemeyeceğini söylüyor.

Almanya Ulaştırma Bakanı Volker Wissing de havaalanlarındaki durumunun birkaç hafta içinde iyileşmesini beklemenin hayal kırıklığına yol açacağını ifade ederek, "Avrupa hava trafik sistemindeki durum herkes için görülmemiş bir sorun. Kısa vadeli çözümü de maalesef olası değil" şeklindeki açıklamasıyla yolculuk planlayanların keyfini daha da kaçırdı.

BİNLERCE UÇUŞ İPTAL OLDU

Bu gelişmelere paralel, henüz yaz sezonu tam anlamıyla başlamadan, İngiltere'de British Airways ve Easyjet, Hollanda’da KLM, Almanya'da Lufthansa ve Lufthansa'nın bütçeli yan kuruluşu Eurowings önümüzdeki haftalarda planlanan binlerce uçuşunu iptal etmek zorunda kaldı.

 Havada görülmemiş kriz uyarısı: Binlerce işçi alınacak

Lufthansa sadece önümüzdeki Temmuz ayında Münih ve Frankfurt'ta 900 uçuşu sildi. İngiliz EasyJet, Ağustos'a kadar Berlin'den yaklaşık bin uçuşunu iptal etti, ayrıca Berlin Havalimanı’nda konuşlandırdığı uçak sayısını da yarıya indireceğini açıkladı. Tüm şirketlerin organizasyon bozuklukları nedeniyle kısa vadede yeniden yüzlerce uçuşu iptal etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

İnsanların pandeminin gölgesinde geçen iki yaz sezonunun ardından tekrar seyahat etmek istediğini, ancak havaalanları ve havayollarının Avrupa çapında eksik personel nedeniyle yetersiz kaldığını ifade eden Berlin’in en büyük seyahat bürolarından birinin sahibi olan Bahattin Kaya, Türk Hava Yolları’nın personel açısından sorunu olmadığını, ancak havalimanlarındaki genel sorunların Türkiye’ye yolculuklarda gecikmelere yol açtığını belirtiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön