25 / 04 / 2024

Havaray ne zaman?

Havaray ne zaman?

Havaray için İstanbul'da toplam 47.8 kilometrelik 8 ayrı hat belirlendi. Hatlardan 4 tanesi Anadolu Yakası'nda bulunurken, 4 tanesi de Avrupa Yakası'nda yapılacak. Peki havaray ne zaman devreye girecek?...




Havaray ne zaman?


Türkiye'de bazı kentlerin Ulaşım Ana Planı çerçevesinde ulaşım sorunlarını gidermek için düşünülen raylı sistemlere alt proje olarak tasarlanan havaray projesi nüfus yoğunluğu yüksek, sokak ve caddelerin dar olduğu bölgelerde metro ve hafif raylı sistemlerin yapılamamasına karşılık geliştirilen bir sistemdir. Havaray ne zaman açılacak? sorusuna ise projenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 2023 hedefleri arasında olduğunu söyleyebiliriz.

Havada giden tramvay anlamına gelen havaray için İstanbul'da toplam 47.8 kilometrelik 8 ayrı hat belirlendi. Hatlardan 4 tanesi Anadolu Yakası'nda bulunurken, 4 tanesi de Avrupa Yakası'nda yapılacak. Sütunlar üzerinde hareket edecek olan havaray, böylece mevcut trafiği ve yolları da etkilemeyecek. Toplu taşımada metro ve metrobüs gibi sistemlerle de entegre olacak havaraylar, daha çok kısa mesafeli olarak düşünülüyor.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin havaray projesi için belirlediği 8 ayrı nokta şöyle; Beyoğlu-Şişli, Zincirlikuyu-Sarıyer, 4.Levent-Levent, Ataşehir-Ümraniye, Sefaköy-Havaalanı, Maltepe-Başıbüyük, Kartal-D100 ve Sabiha Gökçen-Formula.


Beyoğlu Şişli havaray hattının uzunluğu 5,8 kilometre olarak tasarlanıyor ve bu hattın saatte 9 bin ila 33 bin kişiyi taşıması öngörülüyor. Zincirlikuyu Sarıyer havaray hattının uzunluğu 4,5 kilometre, 4. Levent Levent havaray hattı 5,5 kilometre, Ataşehir Ümraniye havaray hattı 10,5 kilometre, Sefaköy Havaalanı havaray hattı 7,2 kilometre, Maltepe Başıbüyük havaray hattı 3,6 kilometre, Kartal D100 havaray hattı 3 kilometre ve son olarak Sabiha Gökçen Formula havaray hattı 7,7 kilometre hat uzunluğu ile saatte 9 bin ila 33 bin kişiyi taşıyacak şekilde tasarlanıyor.


Havaray ne zaman?

Tüm bu projelerin hayata geçirilmesi için İstanbul'un ana metro omurgasının oluşturulması ve en az 300 kilometre raylı ulaşım şebekesine sahip olması gerekiyor. Bu projeler 2023-2035 yılları arasında gündeme gelecek olup finansman koşulları çerçevesinde hayata geçirilmesi bekleniyor. 



İstanbul'da minibüs kalkıyor,'havaray' geliyor!
4. Levent havaray hattı!
Havaray projesi nedir?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi havaray!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön