20 / 04 / 2024

Hayalindeki evi bulan vatandaş eylüldeki denge’yi kaçırmasın!

Hayalindeki evi bulan vatandaş eylüldeki denge’yi kaçırmasın!

Küresel piyasalardaki dalgalanmalar içeride faizleri zıplattı, tüketicinin de kafası karıştı. Eylül ayında faizlerin dengeye oturmasını bekleyen bankacılardan tüketiciye mesaj var: Hayalindeki evi bulan fırsatı kaçırmasın...




2013 yılı başında 86 milyar lira seviyesinde olan konut kredisi hacmi özellikle ilk çeyrekte faiz oranlarındaki düşüş trendiyle ilk yarıda 95 milyar liraya yaklaştı. 


FAİZLER 10 BAZ PUAN ARTTI


Ancak küresel piyasalar ve dalgalanmalara bağlı olarak yılın ilk yarısında aylık 0.60-0.70 bandında olan konut kredisi faizleri 10 baz puan yükselirken, çıkışın ne kadar süreceği kestirilemiyor. 


110 MİLYAR LİRALIK HACİM


Şu anda aylık yüzde 0.80’e kadar çıkan konut kredisi faizlerinin piyasadaki dalgalanmalara paralel bir seyir izlemesi beklenirken, kredi hacminin 110 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.  Bankacılara göre faizler yılbaşına göre bir miktar yükselse de hala tüketiciler için cazip seviyelerde. 2013 yılının ikinci yarısı için kredi faiz oranlarında yukarı veya aşağı yönlü çok keskin fiyat hareketleri beklemiyor. Yıl sonuna kadar faizlerin aylık yüzde 0.80-0.90 bandında seyredeceği öngörülüyor. 


ZAMANLAMA UYGUN MU?


Özellikle mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm gibi uygulamalar nedeniyle konut satın alım ve finansman taleplerinin belirli bir ivme ile devam edeceği öngörülüyor. Tüketicilerin her faiz yükseliş trendinde sorduğu ‘Ev almak için zaman uygun mu?’ sorusunun ise tek bir yanıtı olmasa da bankacıların mesajı net: “Hayalindeki evi bulduğun zaman kaçırma. Çünkü her ne kadar faizler yükselmiş olsa da geçen yılki seviyenin oldukça altında...”


EYLÜLDE FAİZLER OTURUR PİYASAYA DENGE GELİR


VakıfBank Genel Müdür Yardımcısı Feyzi Özcan, faizlerdeki artışın kredi talebini de olumsuz etkileyeceğini belirterek “Özellikle  yatırım amaçlı talepler, fiyatlarının aşağı seyretmesi beklentisi ile ertelenebilir. Mevsimsel durgunluk,  faiz oranlarının oturmasıyla eylül ayı ile yerini hareketliliğe bırakacak” dedi.


KONUT SATIŞLARI YÜZDE 89 ARTTI


Türkiye İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki,  “İlk 3 ayda konut satışları geçen yıla göre yüzde 89 arttı.  2B, Mütekabiliyet, Kentsel Dönüşüm gibi yeni yasa ve uygulamaların yaratacağı hareketlilik de göz önünde bulundurulduğunda konut satın alım ve finansman taleplerinin belirli bir ivme ile devam edeceğini ve konut kredisi hacminin bu paralelde şekillenebileceğini öngörüyoruz” diye konuştu.


875 BİN KONUT SATILDI


Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Erkin Aydın, geçen yıl ilk 5 ayda 700 bin konut satılırken, bu yıl aynı dönemde bu rakamın 875 bine çıktığını ifade etti. Aydın, özellikle konut projelerinin fazlalığı ve konut kredisi faizlerinde tarihin en düşük seviyelerine gerilemesinin bu rakamda etkili olduğunu söyledi.


ALIM İÇİN UYGUN ZAMAN


Şeker Finans Genel Müdürü Bahadır Teker, 2013 yılının ilk yarısında toplam 100 milyon TL’ye yakın konut kredisi kullandırdıklarını vurgulayarak sektörde ise ilk yarıda 14,5 milyar TL yeni kredi kullandırıldığını ifade etti. Aynı dönemde konut kredisi toplam stok hacminin ise 100 milyar TL’ye ulaştığını belirten Bahadır Teker, “Küresel gelişmelere bağlı faizler bir miktar yükseldi. Ancak halen konut alımı için uygun.  Faiz oranları ile konut fiyatlarının ters orantılı olduğu düşünüldüğünde, tüketici için en uygun konut alma zamanı, ‘hayalindeki evi bulduğu zamandır”  dedi.


Ayfer Arslan/Akşam


Geri Dön