26 / 04 / 2024

Haydar Akar'dan Osmangazi Köprüsü açıklaması!

Haydar Akar'dan Osmangazi Köprüsü açıklaması!

CHP Kocaeli Milletvekili ve PM Üyesi Haydar Akar devam eden Meclis çalışmalarında sık sık söz alarak Osmangazi Köprüsündeki ihale şartlarına ve devletin vermiş olduğu araç sayılarına ilişkin önemli açıklamalar yapmaya devam ediyor.



Meclis de torba yasa görüşmelerine devam edilirken CHP grubu adına söz alan Akar, birçok kurumun özelleştirilerek mali kaynak yaratıldığını ancak bir yandan da kaynakların Devlet eliyle savrulduğunu belirtti.


NEREDEN BAKSAN TUTARSIZLIK

Osmangazi Köprüsünde verilen 40 bin araç geçiş garantisinin çok uzağında kalındığının altını çizen Akar, Ulaştırma Bakanının 20 bin araç geçişini başarı olarak gördüğünü ancak sormuş olduğu sorulara vermiş olduğu cevapta bu sayının da altında kalındığını belirtti.


 Osmangazi köprüsünden 1 Temmuz-26 Temmuz tarihlerinde toplan 1 milyon 207 bin araç geçişi yapıldığına dikkat çeken Akar şunları söyledi. "1'le 26 Temmuz arasında kaç araç geçti?" 1'le 26 Temmuz arasında 1 milyon 207 bin araç geçmiş. Baktığınız zaman, 40 bin araca denk geliyor. Yalnız, bunu unutmayın ki 1'le 11 arası bayram ve bedava geçişlerin olduğu süre. 11'li 26 Temmuz arasında sadece 207 bin araç geçmiş otomobile eş değer; kamyonu, tırı, otobüsü, otomobili hesaplanmış, otomobile eş değer 207 bin araç geçmiş. 207 bin aracı gün sayısına böldüğünüzde, günlük 15 bin rakamını yakalayamadığını görüyorsunuz.’ dedi. Akar oluşan bu tablo ile devletin dolayısı ile milletin cebinden günde üç buçuk milyon TL’nin işletmeci firmaya verildiğini belirterek bir taraftan kaynak yaratacağız diyenlerin bir taraftan da soyguna göz yumduğunu söyledi.


YUVACIK BARAJI İLE KIYASLANAMAZ

AKP iktidarının yıllardır Yuvacık Barajı üzerinden CHP’ yi suçladığının altını çizen Akar konuşmasında şunları belirtti. ‘ En çok karşılaştırdığınız şey o dönemin Başbakanının, şimdiki Cumhurbaşkanının- Yuvacık Barajı'ydı, "Devleti zarara uğratıyordunuz." diyorlardı. Yuvacık Barajı'ndaki on beş yıllık garanti su alımındaki maliyet, işletme yapım maliyetinin 4,2 katı kazancı firmanın. 512 milyon dolara mal oldu, 2,3 milyar dolar on beş yıl sonunda ödenen paraydı.


Osmangazi Köprüsü'nün yapım maliyetinin Bakanlığının verdiği bilgilere göre 2 milyar 355 milyon TL bugünkü dolar kuru ile 790 milyon dolar, 40 bin aracın yıllık getirisinin 512 milyon dolar olduğunu yani bir buçuk yılda Osmangazi Köprüsü'nün maliyeti çıkarılacağını görüyoruz, işletici firmanın 17 yıl  sonunda elde edeceği kazanç da maliyetin 11 katı ve siz bu soyguna göz yumuyorsunuz ‘ dedi.  Konunun takipçisi olacağını da belirten Akar, hesabı vatandaşa kesiyorsanız hesabını da yine vatandaşa vereceksiniz dedi.



Gebze Yenigün


Geri Dön