29 / 03 / 2024

Haydar Ali Yıldız'dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Haydar Ali Yıldız'dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde  Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın kentsel dönüşüm açıklamasını ve Zürafa Sokak ile Kadem Sokak'ın akıbetini kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın o yazısı...



Dünya Gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar, bugünkü köşesinde  Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız'ın kentsel dönüşüm açıklamasını ve Zürafa Sokak ile Kadem Sokak'ın akıbetini kaleme aldı. İşte Vahap Munyar'ın o yazısı...

-        Pandemi nedeniyle 2 yıldır kapalı olan Alageyik Sokak, Zürafa Sokak ve Kadem Sokak, Beyoğlu Kültür Yolu projesi kapsamında yeni bir kimliğe kavuşacak. Bu konuyu konuşmak üzere bekliyorum.

Aralarında Ertuğrul Özkök, Cengiz Semercioğlu, Mahmut Övür, Mustafa Kartoğlu, Ali Saydam’ın da bulunduğu bir grup meslektaşımla birlikte Yıldız’la Galata Kulesi’ne komşu Güney Restoran’da buluştuk.

Yıldız, söze şöyle girdi:

-        İstanbul’da ilk genelev 1884’te Şura-yı Devlet kararıyla Abanoz Sokak’ta açılmış. Oradan Zürafa Sokak’a taşınmış. Bugün itibariyle Alageyik Sokak, Zürafa Sokak ve Kadem Sokak’ı kapsayan alanda faaliyet gösteren genelev resmen kapanmış oldu. Söz konusu 3 sokakta bulunan 45 binanın yüzde 85’inin genelev patroniçesi Matild Manukyan’ın 4 varisine ait olduğunu belirtti:

-        Hem Manukyan’ın varisleriyle, hem de buradaki diğer evlerin hak sahipleriyle görüştük. 3 sokağı “Beyoğlu Kültür Yolu” kapsamında dönüştürme planımızı paylaştık. Manukyan’ın varisleri, “Biz genelevin devam etmesini istemiyoruz. Planladığınız dönüşüme varız” dedi.

Haydar Ali Yıldız dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Yıldız, sıklıkla şu noktanın altını çizdi:

-        Burada kamulaştırma asla söz konusu olmayacak. Binalar yine mevcut hak sahiplerinde kalacak. Biz sadece dönüşüm planını ortaya koyacağız.

“Plan” kelimesine özellikle vurgu yaptı:

-        Beyoğlu Belediyesi olarak sadece “dönüşüm planı”nı ortaya koyacağız. Projenin hazırlanması ve dönüşüme ilişkin yatırımı buradaki hak sahipleri yapacak.

“Genelev”in “Beyoğlu Kültür Yolu” kapsamındaki dönüşümünün maliyetini merak ettim, şu yanıtı verdi:

-        Beyoğlu Belediyesi olarak yatırım kısmına biz karışmıyoruz. Yatırımı hak sahipleri yapacak. Kendileri dönüşüm için bütçelerinin olduğunu belirtti. Yatırım maliyeti projenin netleşmesiyle ortaya çıkacak. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil.

Yıldız, Zürafa Sokak’taki harabeye dönmüş binaları işaret etti:

-        Burası 2 yıl kapalı kalınca evlerde paraya dönüştürülebilecek her şey yağmalanmış. Bu harabe görüntünün bir an önce ortadan kalkmasını istiyoruz.

Yıldız, Alageyik Sokak, Zürafa Sokak ve Kadem Sokak’ın “Beyoğlu Kültür Sokak” kapsamındaki dönüşümü için ilk adımı, kararı açıklamakla attı.

Bakalım arkası nasıl gelecek? Dönüşüm ne kadar sürede gerçekleşecek?

Haydar Ali Yıldız dan kentsel dönüşüm açıklaması!

Zürafa Sokak’ta iki sinagog ve bir kilise var

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İstanbul’un genelevinin bulunduğu Alageyik Sokak, Zürafa Sokak ve Kadem Sokak’ta bazı binaların yıkılıp sıfırdan yapılması gerektiğini belirtti:

-        Zürafa Sokak’ta bir-iki tescilli bina var. Ayrıca iki sinagog ve bir kilise yapısı yer alıyor. Onlar korunacak. Restorasyonu söz konusu olacak.

Dönüşüm için ellerinde bir imar planının olduğunu bildirdi:

-        Dönüşüm sırasında bu plana göre hareket edilecek. Gerektiği yerde kurallara uygun şekilde revize de söz konusu olabilecek.

Beyoğlu'ndaki depreme dayanıksız binalar yenileniyor!


Geri Dön