20 / 04 / 2024

Haydarpaşa Garı’nda geri sayım başladı!

Haydarpaşa Garı’nda geri sayım başladı!

110 yıllık Haydarpaşa Garı’nda 2015 yılında başlayan restorasyon çalışmaları sırasında peronların olduğu kısımda ve rayların altında erken ve geç Bizans dönemine ait arkeolojik buluntular çıktı. Gar'daki çalışmaların yıl sonunda tamamlanması planlanıyor.



2015'de başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’nda bir süre önce arkeolojik kazılara başlandı. Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre, Haydarpaşa Köprüsü’nün yıkılmasından sonra başlayan kazılar, peronların olduğu noktada sürdürülüyor. Rayların arasındaki Haydar Baba Türbesi çevresinde başlatılan çalışmalar, İstanbul Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. Rayların altında sürdürülen arkeolojik kazı, yaklaşık 50 kişiden meydana gelen ekiple devam ediyor. Kazılarda erken ve geç Bizans dönemine ait tarihi kalıntılar bulunduğu belirtildi. Rayların altındaki tarihin eski liman şehrine ait olduğu da değerlendiriliyor. Sadece rayların altında degil, 300 dönümlük bir alan içinde de farklı noktalarda buluntular olduğu kaydedildi.

YIL SONU TAMAM

Tren yolculuklarının simgesi olan 1908’den bu yana faaliyetini sürdüren tarihi Haydarpaşa Garı’nda geri sayım da başladı. Sene sonunda hizmete girmesi beklenen garın çatısı başta olmak üzere pek çok bölümünde restorasyon çalışmaları devam ediyor. Haydarpaşa Garı’nın restorasyon çalışmaları iki etap halinde devam ediyor. İlk etapta gar binasının çatısı, bekleme salonu ve yıpranan dış cephe taşları restore ediliyor. İkinci etapta ise büro hizmetleri olarak kullanılan diğer bölümler, ahşap işleri, sonradan olan eklentilerin kaldırılması, bina içi onarımların yapılması ve elektrik ısıtma ve su tesisatının yapım işleri devam ediyor. 2015'de başlayan çalışmaların tamamlanmasıyla, yıl sonuna doğru tarihi gar binasının yolcu hizmetlerinin tüm bölümlerinin açılacağı bildirildi.


Geri Dön