23 / 04 / 2024

Hindistan’daki nükleer santralin ilk ünitesi tam kapasiteyle çalışmaya başladı!

Hindistan’daki nükleer santralin ilk ünitesi tam kapasiteyle çalışmaya başladı!

Hindistan’ın güneyindeki Tamil Nadu eyaletinin enerji potansiyeli önemli ölçüde güçlendi. Hindistan’da Rus projeleri kapsamında inşa edilen Kudankulam NGS’nin ilk 1000 MW’lik ünitesi bu haftadan itibaren tam kapasiteyle çalışmaya başladı.



İlk kez ünite 22 Ekim 2013 tarihinde işletmeye alınmıştı. Bu yılın Mayıs ayından beri Kudankulam NGS yüzde 90 kapasitesiyle çalışıyordu. Şu an NGS’de bir ay sürecek test çalışmalar yapılıyor.


Tamil Nadu Elektrik Düzenleme Komisyonu, bu test çalışmalarının sonuçlarını göz önünde bulundurarak ünitenin devreye alınması ile ilgili nihai kararı verecek. Enerji ve Güvenlik Merkezi Müdürü Anton Hlopkov, bu dönemin Hindistan’da olumlu imaja sahip olan Rus atom enerji sektörü için çok önemli olduğunu kaydederek şunu söyledi:


‘İkinci ünitenin inşaatı neredeyse tamamlandı. Üçüncü ve dördüncü ünite yapımı için ilk sıradaki tasarım çalışmalarına yönelik sözleşmenin imzalanması tamamlanmak üzere. Santralin ikinci aşamasındaki inşaat çalışmaları için Ana Çerçeve Anlaşması'nın onaylanması da son aşamada. Bu bağlamda şu an yürütülen test çalışmalarının başarıyla sonuçlanması çok önemlidir tabii. Şunu söylemek lazım ki Hindistan nükleer enerji pazarında faaliyette bulunmak hiç te kolay değil. Japon Fukuşima Santrali’nde yaşanan kazanın ardından Hintlilerin barışçıl atom kullanımına karşı tepkileri önemli ölçüde artmıştır. Bu açıdan yapılan test çalışmaları, Rus projelerinin gerçekleştirilmesi sırasında hesaba alınması gereken ek bir faktördür’.

Hindistan’ın Kudankulam NGS’nin ikinci ünitesinin inşaatı ile ilgili sözleşmeyi imzalamış olması, ‘Fukuşima sendromu’nun aşılmış olduğunu gösteriyor. Hindistan’ın iklim koşullarına tamamen uymakta olan Kudankulam NGS’nde aktif ve pasif güvenlik sistemleri uygulanıyor. Bu da, onun en büyük avantajlarından biridir. Anton Hlopkov, Rusya’nın Hindistan nükleer enerji pazarındaki potansiyelini şöyle değerlendirdi:


‘Geçmiş tecrübeler gösteriyor ki Hindistan’da nükleer güç santrallerinin inşa edilmesi gerekiyor. Ama istediğimiz kadar hızla olmuyor bu iş. Önümüzdeki 6-8 yıl içinde Hindistan’da dört güç ünitesi kurulsa Rus atom enerji sektörünün büyük başarısı olurdu. Rusya’nın dış pazara çıkarılabilecek bir sürü projesi vardır. Bu projeler çok konuda Hindistan’ın nükleer enerji alanındaki perspektifli ve iddialı planlarıyla örtüşüyor’.


Rosatom şirketinin ülke dışında gerçekleştirdiği proje portföyünün 2014 yılının sonuna doğru 100 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Kudankulam NGS’nin üçüncü ve dördüncü ünitesinin maliyeti 5,5 milyar dolardır. Çin, Finlandiya, Macaristan, Bangladeş, Kazakistan ile işbirliği çerçevesindeki çalışmalar plana göre yürütülüyor. İran’daki Buşehr nükleer santralinin genişletilmesi ile ilgili görüşmeler yapılıyor. Beyaz Rusya’da ilk NGS inşaat projesi gerçekleştiriliyor.


Yeni Mesaj 


Geri Dön