28 / 03 / 2024

Hisseli tapu alırken nelere dikkat etmeliyim?

Hisseli tapu alırken nelere dikkat etmeliyim?

Hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Peki, hisseli tapu alırken nelere dikkat etmeliyim?



Hisseli tapu alırken nelere dikkat etmeliyim?

Hisseli tapu, taşınmaz mal sahibi olmak isteyenlerin iyi araştırılması gereken bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak biliniyor. 


Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.  Hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. 


Hisseli tapu sahipleri kendi aralarında toplanarak, kimin hangi bölgenin sahibi olduğuna karar verebiliyor.  Yapılan anlaşmanın sonuçları ise tarafların ortak kararı ile yazılı bir belgeye de dökülebiliyor. 


Hisseli tapu sahiplerinin gayrimenkul üzerinde nerenin sahibi olduğu belirli olmadığından, genellikle ilerleyen zamanda sorun yaşanabilme ihtimaline karşı hisseli gayrimenkul sahibi olma tercih edilmemeli. Peki, hisseli tapu alırken nelere dikkat etmeliyim?


Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekiyor. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorunda oluyor. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabiliyor.


Rızai taksim sözleşmesi örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön