26 / 04 / 2024

Hisseli tapuyu tek tapuya çevirme!

Hisseli tapuyu tek tapuya çevirme!

Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge "hisseli tapu" olarak tanımlanıyor. Peki, hisseli tapu nasıl tek tapuya çevrilir? İşte sorularınızın yanıtı..



Hisseli tapuyu tek tapuya çevirme!

Bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge "hisseli tapu" olarak tanımlanıyor. Peki, hisseli tapu nasıl tek tapuya çevrilir?


Hisseli tapuyu tek tapuya çevirme işlemleri..

Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. 


Ancak hisseli tapu belgesinde gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Hisseli tapu senetleri sadece gayrimenkul ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belgedir, kimin hangi bölgenin sahibi olduğunu belli değildir.


Müstakil tapu..

Müstakil tapu, tek bir kişinin bir gayrimenkul üzerindeki sahiplik durumunu gösteren bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu tapu, kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait olduğunu gösteriyor.


Hisseli tapu nasıl tek tapu olur?

Hisseli tapu nasıl tek olabilmesi için ilk olarak tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da taşınmazın inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesi gerekiyor.


Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebiliyor. 


Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.


Hisseli arsaya ruhsat!


Geri Dön