29 / 03 / 2024

Hisseli tarım arazilerinin satışı 2015!

Hisseli tarım arazilerinin satışı 2015!

2014 yılında yürürlüğe giren uygulama ile hisseli tarım arazilerinin satışı mümkün olmuyor. Hisseli tarım arazisi ancak mülkiyetin tamamının devri ile satılabiliyor. İşte hisseli tarım arazilerinin satışı 2015...



Hisseli tarım arazilerinin satışı 2015!

2014 yılında yürürlüğe giren uygulama ile hisseli tarım arazilerinin satışı mümkün olmuyor. Hisseli tarım arazisi ancak mülkiyetin tamamının devri ile satılabiliyor.


Bu kural bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazilerinde uygulanıyor.


Bu tarım arazilerinde paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabiliyor, devir edilebiliyor veya bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazisinin tümü rehin edilebiliyor.


Bölünemez büyüklükteki tarım arazilerinde bölünemez büyüklük;

- Mutlak tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, 

- Dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, 

- Örtü altı tarım yapılan arazilerde 0,3 hektar 

- Marjinal tarım arazilerinde 2 hektardır.


İfraz yapılırken tarım arazilerinde bölünemez büyüklüklerin altında bir parsel oluşturulamıyor.


Bölünemez büyüklüğün üzerinde olan tarım arazileri belirtilen miktarların altında ifraz edilmemek şartıyla oranına bakılmaksızın hisseli olarak satılabiliyor.


Bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazilerinde, paydaşların veya iştirakçilerin tamamının birlikte katılımı ile üçüncü kişiye satış yapılabilir, devir edilebilir veya bölünemez büyüklükte ve birlikte mülkiyetin olduğu tarım arazisinin tümü rehin edilebilir.


Mevcut mevzuatlar kapsamında yapılan her türlü onaylı planlar içerisinde bulunan araziler; tarımsal niteliği korunacak yerler hariç arsa niteliği kazanmaları nedeni ile kanun kapsamı dışındadır.


Tarım arazileri devri yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön