19 / 04 / 2024

Hissesini alan mirasçı diğer haktan talep edebilir mi?

Hissesini alan mirasçı diğer haktan talep edebilir mi?

Posta gazetesi Hukuk köşesi yazarı Tamer Heper bugün ki yazısında okuyucusunun miras ile ilgili sorusuna yanıt verdi. İşte Tamer Heper 'in bugün ki köşe yazısı;



Dedem hayatta iken 2400 metrekarelik arazisinin 1400 metrekaresini dayımın adına yapmış. Kalan 1000 metrekare annem dahil diğer kardeşlere kaldı. Bu tarihlerde dayım, bu 1000 metrekare arsadan hisse almayacağını söylerdi. 2012'de annem vefat etti. Şimdi dayım bu 1000 metrekareden de hisse talep ediyor. Bu durumda dedemin dayıma verdiği arsadan biz hisse talep edebilir miyiz? 


 Birkaç yıl geçen, birkaç ölüm vakası olan bir olayda tek kelime ile 'Alırsınız' veya 'Alamazsınız' denilemez. Sebebi şu: Bir kere dedenizin dayınıza devri üzerinden 14 sene geçmiş. Bu süre bir talep için oldukça uzun bir süre. Sonra her devirden sonra bir talep hakkı doğmaz. Bazı hallerde bağış yapılır, bazı hallerde satış yapılır, bazı hallerde bağış yapıldığı halde satış gösterilir ve bunların hepsi farklı sonuç doğurur. Bu nedenle dededen dayıya gelen hisse için pek ümitvar konuşamam. 


Anneniz hayatta iken dayının, hisse talep etmeyeceğim sözü hangi hisse için söylenmiş? Mektubunuzda bu 1000 metrekarenin kızlar arasında pay edildiğini söylemişsiniz. Bu paylaşım yapıldı ise zaten annenizin ölümü ile annenizden kalan payda dayınızın miras payı yok. Şayet dededen kalan mallar, dedenin ölümünden sonra paylaşılmadı ise dedenin ölümü ile daymın da kalan mallarda hissesi var ve sadece sözlü olarak "Hisse istemiyorum" demesi bir sonuç doğurmaz. Bunun yazılı olarak bir esasa bağlanması gerekirdi. 


Şimdi annenizin ölümü ile onun mirasçıları hayatta ise babanız ve evlatları. Tek çocuk iseniz, hayatta ise babanız dörtte bir hisseye sahip, gerisi evlatların. Baba hayatta değil ise tüm miras evlatların. Dayı ise mirasçı falan değil. 


Posta


Geri Dön