27 / 04 / 2024

Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi?

Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasinin yetkilerini kaleme aldı. Peki vasinin yetkileri sınırlı mıdır? Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi? İşte detaylar...



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vasinin yetkilerini yazdı. Peki vasinin yetkileri sınırlı mıdır? Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi? İşte merak edilen o soruların yanıtları...

Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Size geçtiğimiz 20 Aralık tarihinde bir e-posta göndermek sureti ile anneme vasi tayin edildiğini belirtmiştim. Vasinin annemin mal ve parası üzerinde işlem yapma yetkisi olup olmadığını ve vasinin annemin mirası üzerinde hak talep etme durumu yani benim mirasçılığımın olumsuz etkilemesinin mümkün olup olmadığını sormuştum. Bugüne kadar köşenizde yer vermediniz, dolayısıyla bu e-postamın size ulaşıp ulaşmadığını merak edip tekrar yazmak ihtiyacı duydum. Bilgilendirmenizi rica ediyorum" sorusunu yöneltti. 

Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Okuyucumun imzası ile yanıt verip vermediğimi hatırlamıyorum ama çok benzer konularda birkaç yazımın çıktığını hatırlıyorum. Birbirine çok benzer sorulara bir yazımda yanıt verdiğim oluyor ancak okuyucumu üzmemek için kendisine ayrıca yanıt vereyim. Bir kimseye vasi tayin olunduğunda vasi, vesayet altındaki kimselerin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak işlemler yapabilir. Ancak okuyucum konumunda olan yakın akrabaların mirasçılık durumunu etkileyecek mahiyette büyük meblağları gerektiren işlemlerin yapılması için hakimden izin alınması lazım. Hatta sadece mirasçıların durumunu değil vesayet altındaki kişinin durumunu önemli derecede etkileyecek hususlarda da hakim izni lazım. O kadar ki vesayet altındaki kişinin adres değişikliğinin dahi vesayet makamının iznine tabi olduğunu hatırlatmak isterim. Hele gayrimenkullerdeki tasarrufu tamamen hakim iznine ve kontrolüne tabidir.

Vasi miras üzerinde hak talep edebilir mi?

Dolayısı ile okuyucumun bahsettiği vasinin, okuyucumun mirasçılığını etkileyecek geniş tasarrufu kendi başına yapması mümkün değildir. Parası konusunda ise yaptığı zaruri masraflar için de periyodik olarak yine ilgili hakime gelir-gider cetvellerinin verilmesi lazımdır. Vasinin bu yasal kurallara ve sınırlamalara uymaması durumunda, değiştirilmesi dahi gündeme gelebilir. Umarım okuyucum bu defa yanıtımı izleme imkanı bulur ve yine umarım biraz içi rahatlar.

Babasından borç kalanlar dikkat! Gayrimenkullerinizi kaybedebilirsiniz!


Geri Dön