19 / 04 / 2024

Hükümet harekete geçti: 6 ilde 2 bin aile taşınacak!

Hükümet harekete geçti: 6 ilde 2 bin aile taşınacak!

Son dönemde yaşanan felaketler hükümeti harekete geçirdi. Trabzon, Samsun, Ordu, Rize, Giresun ve Artvin' i kapsayan "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı” ile sene sonuna kadar aciliyeti olan binalardan 2 bin aile taşınacak.




Son dönemde gündemi meşgul eden en önemli konu da iklim değişikliği. Yeni Şafak gazetesinden Büşra Soyal'ın haberine göre, dünya liderlerinin bir araya geldiği G20 Zirvesi, G7 ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu gibi toplantılarda da iklim değişikliği masaya yatırılıyor. Kentlerde nüfus yoğunluğunun artması, trafik sorunu ve tüketim çılgınlığı gibi sebepler iklim değişikliğine sebep oluyor.


TÜRKİYE TEHDİT ALTINDA

Türkiye iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında olan Akdeniz Havzası’nda bulunuyor. Son senelerde bu iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarını yaşıyoruz. Kıyılardaki ölçümler, deniz seviyesinin senelik 6 mm civarında yükseldiğini gösteriyor. Deniz suyu sıcaklığı da arttı, bu artışa bağlı olarak ise şiddetli ve sık yağışlar meydana geldi.


KARADENİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerini önlemek ve bir dizi tedbirler almak için çalışmalar yapıyor.


6 İLİ KAPSIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz gün Trabzon'da bir otelde gerçekleştirilen "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı" toplantısında, başta Rize, Trabzon, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin'i kapsayan 15 maddelik Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı ile bölgede alınacak tedbirleri anlattı. Alınacak bu tedbirler içerisinde önemli başlıklar şu şekilde;

Plan kapsamında 6 şehirde dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek, kamulaştırma ve taşıma süreci planlanacak. Temmuz sonuna kadar ise tüm derelerin taramasının bitmesi planlanıyor.


2 BİN AİLE TAŞINACAK, 15 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK

Ayrıca risk altında olan, acil ve öncelikli taşınması gerekli olan 1.950 adet bina tespit edildi. Riskli bölgelerde yaşayan 2 bin aile, kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilecek konutlara taşınacak. Dere yatağında yer alan binaların taşınması sürecinde hiçbir mağduriyet yaşanmayacak. Taşınma ve kira yardımı başta olmak üzere her türlü destek verilecek.  TOKİ  tarafından 2023'e kadar 15 bin konut inşa edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, konu ile ilgili olarak "Trabzon Araklı merkezde tespit edilen Özgen ve Yolgören Mahallelerinde 200 konutun inşaatına TOKİ Başkanlığımız başlayacak ve 2 bin aile ile görüşmeleri tamamlayıp acil dediğimiz binaların taşınma sürecini yıl sonuna kadar başlatmış olacağız" şeklinde konuştu.

 

 

DENETİMLER SIKLAŞTIRILACAK

Karadeniz Sahil Yolu’nda ve risk altında bulunan karayollarının altyapısının belli noktalarında ani oluşan taşkınların denize iletilmesini sağlayan su hatları ve tüneller oluşturulacak. Dere yataklarının doğal yapısının bozulmaması amacıyla bölgede faaliyet gösteren tesislerde denetimler sıklaştırılacak.

Bölgedeki yapılaşmada enerji verimli, iklim duyarlı ve ekolojik özellikli yerel yapı malzemelerinin kullanımı özendirilecek ve bu ürünlerin yaygınlaştırılması desteklenecek.


Geri Dön