29 / 03 / 2024

Hulusi Belgü: yıl sonunda 356 AVM'ye ulaşacağız!

Hulusi Belgü: yıl sonunda 356 AVM'ye ulaşacağız!

Alışveriş merkezleri (AVM) pek çoğumuzun sosyal hayatının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Türkiye'de bugün 101'i İstanbul'da olmak üzere toplam 343 AVM bulunuyor.



Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Anadolu'da hâlâ AVM'si olmayan 24 il bulunduğunu belirterek, "Yapımı devam edenlerle birlikte yıl sonunda 356 AVM'ye ulaşacağız" dedi. 


Yüzde 78'i yabancı 

Türkiye'deki 343 AVM'nin yüzde 78'inin yabancı yatırımcılarca yapıldığını belirten Hulusi Belgü, "2014 sonu itibarıyla yabancıların yaptığı AVM yatırımı toplamı 14 milyar doları aştı. Bu rakam, Türkiye'deki 50 milyar dolarlık yatırımın üçte birinin yabancı yatırımcı tarafından yapıldığını gösteriyor. İstikrarlı büyümesi olan, yatırım yapılacak bir ülkeyiz. Yabancı yatırımcının Türkiye'ye inancı var" dedi. 


Gün ışığı çok önemli 

Yatırımcıların AVM açarken çevredeki ihtiyacı çok iyi gözlemlemesi gerektiğini belirten Hulusi Belgü şöyle konuştu: "Yani rekabetin çok olmadığı, insanların kolaylıkla ulaşabileceği, bilhassa yerleşim merkezlerine yakın yerlerde olması avantajlı. Önceleri 6-8 katlı, yüksek AVM'ler yapılırdı, şimdi ise iki, üç kattan fazla olduğunda çalışmıyor. Bir de AVM, içeriye gün ışığı alırsa daha başarılı oluyor." 


Markalaşmaya katkı 

Türkiye'de son 20 yılda perakendenin çok ilerlediğini kaydeden Hulusi Belgü, "Birçok önemli mağaza AVM'lerin katkısıyla markalaşıp gelişti. Cadde mağazacılığında istenildiği gibi dükkan bulmak zor çünkü yükseklikler, metrekareler önceden belli. İstanbul'daki mağazaların çoğu küçük apartmanların altında. AVM'leri planlarken büyük perakendecileri götürüp isteklerini soruyor, mağazaları ona göre ayarlıyoruz" diye konuştu. 


Gençler için istihdam kapısı 

AVM'lerde 400 bin kişinin çalıştığını kaydeden Hulusi Belgü, bu kişiler için ödenen SSK priminin 7.5 milyar lira olduğunu söyledi. Bu yıl 24 AVM'de 40 bin yeni istihdamın olacağını dile getiren Belgü, "AVM'lerde istihdam edilenlerin yüzde 90'dan fazlası 18-35 yaş gençler. AVM'ler gençler için istihdam kapısı" diye konuştu. 

 

2015'te 1.8 milyar ziyaretçi Ciroların geçen yıl 75 milyar TL, ziyaretçi sayısınnın 1.7 milyar olduğunu vurgulayan Hulusi Belgü şöyle konuştu: "2015'te 90 milyar ciro, 1.8 milyar ziyaretçi bekliyoruz. Yabancı yatırımcı ilgisi devam ediyor. Bu ilgi, AVM'lerin satın almasına dönük olacak. AVM'lerde yeniden yapılanma ve mimari güncellemeler göreceğiz." 


Posta



Geri Dön