26 / 04 / 2024

Hüseyin Aslan: Kentsel dönüşümü Kordon'da göstereceğiz!

Hüseyin Aslan: Kentsel dönüşümü Kordon'da göstereceğiz!

Hüseyin Aslan, Kordon'da dönüşüme ilişkin detayları anlattı. Aslan, "Kordon'da bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Müthiş bir proje, ciddi yankı uyandıracak. Kentsel dönüşümün ne olduğunu Kordon'da göstereceğiz.



Geliştirdiği konut projeleriyle İzmir'e yeni bir ivme kazandıran Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, AKŞAM "91 Yllda Smyrna'dan İzmir'e" ekimize özel açıklamalarda bulundu. Aslan  İzmir  ile ilgili önemli projeleri olduğunu belirtti. Aslan, Kordon'da dönüşüme ilişkin detayları anlattı. Aslan, "Kordon'da bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Müthiş bir proje, ciddi yankı uyandıracak. Kentsel dönüşümün ne olduğunu Kordon'da göstereceğiz. Kordon'daki iş yeri sahiplerinin de oturan vatandaşlarımızın da otopark sorunu çeken yurttaşlarımızın da çok mutlu olacağı ve tüm Türkiye'nin ilgiyle takip edeceği bir projeyi hayata geçireceğiz" diye konuştu.
Ege Koop yıllardır İzmir'de bir nevi kentsel dönüşüm yapıyor, bu konuda geldiğiniz nokta nedir?
Ege Koop kentsel dönüşümü 30 yıldır uygulayan bir kurum. Su anda kentsel dönüşümle ilgili karşılaştığımız tablo bizi hem mutlu ediyor hem düşündürüyor. Vatandaş bize çok güvendiğini söylüyor. Karabağlar, Bayraklı, Konak semtlerinde vatandaşın talebiyle yaptığımız toplantılar var. Vatandaşlarla konuşarak projelendirmeye çalışıyoruz.
Vatandaşın yüzde yüz desteği var. Onlar da daha sağlıklı güzel ve nitelikli konutlarda oturmak istiyor. Çalışmaları vatandaşın talebi ve kararıyla yapıyoruz. Bu nedenle hem çok mutluyuz hem de bazı belediyelerin bu konudaki ilgisizliğinden üzüntülüyüz.
Ege Koop'un kentsel dönüşümde hükümetle bir işbirliği olabilir mi?
önümüzdeki sonbaharda İzmir'de ilk kez Ege Koop, çevre ve şehircilik Bakanlığı ile izmir'e yakışan bir kentsel dönüşüm projesinin temelini atabilir.
Bu birliktelik için düşündüğünüz bir bölge var mı?
Su an birkaç yerde çalışıyoruz. Gümüşpala, Karabağlar, Bayraklı Adalet Mahallesi, Bornova'da olabilir. Bu büyük proje ancak devletin desteği ve özellikle de vatandaşın büyük desteğiyle yapılabilir. Eğer kentsel dönüşümde vatandaşın onayı yoksa kentsel dönüşüm yapamazsınız. Vatandaşın kuruma güvenmesi ve mağdur edilmeyeceğini bilmesi lazım. Her aşamada da ortak kararların uygulanması lazım.
Kordon'da bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini sıklıkla dile getiriyorsunuz, Ege Koop'un bununla ilgili bir projesi var mı?
Kordon'da bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Müthiş bir proje, ciddi yankı uyandıracak. Kentsel dönüşümün ne olduğunu orada göstereceğiz.
Haziran'da açıklayacağım, çok görkemli bir proje. Tüm Türkiye bunu konuşacak.
Kordon'da yasayanlar, esnaf ve İzmir halkına nasıl yansıyacak bu dönüşüm?
İzmir'in marka kent olabilmesi için başta kordon olmak üzere, şehir merkezinin tepeden tırnağa elden geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. O nedenle de izmir'in Kordon'undan başlayarak, güzel bir proje yapıyoruz. Kordon'u bugünkü haliyle değerlendirdiğimizde depremde en çok zarar görecek yerlerden bir tanesi, çünkü altı boşlukta. Yaklaşık 40 yıl öncenin teknolojisiyle yapılan bir proje, 4 ve 5'inci kattan sonra çok çirkin bir durum ortaya çıkıyor. Modern gecekondu görüntüsü veriyor. Gelişigüzel dış cephe boyaları, korkuluklar, balkon kapatmaları, hiçbir şehirde olmayan bir görüntü.
Oysa Kordon Türkiye'de bir tanedir.
Ege Koop olarak kentimizi daha da güzel hale getirmek için Kordon'da çok kapsamlı bir proje yapıyoruz.İkinci kordon denizi görecek, insanlar denizle yeniden buluşacak. Su an 500 lira olan bir evin değeri 1,5 milyon olacak. Şu kadarını söyleyeyim, Kordon'daki iş yeri sahiplerinin de oturan vatandaşlarımızın da otopark sorunu çeken yurttaşlarımızın da çok mutlu olacağı ve bu projeyle birlikte tüm Türkiye'nin ilgiyle takip edeceği bir projeyi hayata geçireceğiz. Açıklandıktan sonra kentsel dönüşümle ilgili görüşlerin daha da netleşeceğine inanıyorum. Herkes kentsel dönüşüme daha farklı bakacak.
Biz sadece 3-5 binanın yıkılıp yeniden yapılması olarak görmüyoruz, bölgelerimizi yeniden dönüştürmek olarak bakıyoruz. Bir bütün olarak konuya baktığımız için şehir merkezinin de çevresinin de sağlıksız konutları mutlaka farklı değerlendirmek lazım.
Proje bittiğinde ortaya nasıl bir Kordon çıkacak?
Kordon'u gerçekten yıllar önce olduğu gibi farklı bir konseptle gerçekten bir Kordon haline getirmek için yola çıkacağız. İzmir'e özgü, kullanılabilir bir Kordon yaratacağız.


Akşam Ek

Geri Dön