28 / 03 / 2024

Hüseyin Ataol: 2014’te inşaat sektörünün büyüme hızı düşecek!

Hüseyin Ataol: 2014’te inşaat sektörünün büyüme hızı düşecek!

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar Türkiye’ nin gündemini ekonominin değil siyasetin belirlemesi bekleniyor. İstanbul Genç İşadamları Derneği ( İGED ) Başkanı Av. Hüseyin Ataol inşaat sektörünü değerlendirdi...



17 Aralık 2013'te başlayan politik belirsizlik mali piyasaları etkilemiş, o tarihten itibaren TL, EUR ve USD karşısında yüzde 14 değer kaybetmiştir.


Müteahhitlere göre siyasi belirsizlikler, döviz kuru ve inşaat maliyetlerindeki artıştan oluşan 3 kritik nedenle bu yıl konut fiyatları zamlanacak.

İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol,  yaptığı açıklamada, döviz kuru ve ÖTV artışlarına bağlı olarak inşaat maliyetlerinin artarak yükseleceğini belirtti.  Hüseyin Ataol bu konuda  şu açıklamalarda bulundu: Bir ailede çalışan insanların gelirlerindeki reel artışın sınırlı kalması tüketici kredilerin deki artışın hem alınan önlemler hem bankaların kredi risklerini azaltıcı önlemleri nedeniyle hız kesmesi 2014’te büyüme hızını düşüreceğini söyledi.


İGED Başkanı Hüseyin Ataol: Gayrimenkul sektöründe yüzde 20’ler civarında bir daralma gerçekleşebilir!


Gayrimenkul sektörünün son 10 yılda ciddi bir yükselme trendine girdi.  O kadar ki 2013 yılında konut satışlarının 1 milyon 157 bin 190 olarak gerçekleşti.


Konut kredisi kullanımında İstanbul,  Ankara  ve İzmir'in  tüm Türkiye’nin yüzde 60’ını oluşturduğunu ancak, üç ilin ağırlığının 2013'te yüzde 55’e kadar gerilediğine söyleyen İstanbul Genç İşadamları Derneği (İGED) Başkanı Av. Hüseyin Ataol, "Son 3 yılda üç büyük ilin dışındaki diğer illerdeki toplam konut satışı tüm Türkiye’deki toplam konut satışına oranı 2010 yılında yüzde 51 iken 2013 yılında yüzde 62’ye kadar yükseldi.” dedi.


İGED Başkanı Hüseyin Ataol; “Konut piyasasının da en önemli tetikleyicisi olan gösterge faizler tekrar ne zaman 2013 yılı 2'nci çeyreğindeki düzeye iner tahmin etmek şu an için zor.  2013 yılındaki sıçrama önemli ancak bunu sürdürülebilir kılamazsak konut stokunda artıştan söz etmeye başlayabiliriz.” dedi.



Geri Dön