19 / 04 / 2024

Hüseyin Kutsi Tuncay: Sanayici batıyorsa, TETAŞ'ın karı nerede?

Hüseyin Kutsi Tuncay: Sanayici batıyorsa, TETAŞ'ın karı nerede?

Organize Sanayi Bölgeleri Derneği Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, elektrik zammıyla ilgili "Ülkenin sanayicisi batıyorsa,  TETAŞ'ın ettiği karın anlamı nedir?" değerlendirmesinde bulundu



Tuncay, elektrik zammına ilişkin yazılı açıklamasında, "TETAŞ'ın mevzuat gereği yılı zararla kapatmaması için yaptığı zammın EPDK tarafından onaylandığını" belirterek, "Ülkenin sanayicisi batıyorsa, tarımsal birlikler elektrik borçlarından dolayı arazilerini sulayamıyorsa TETAŞ'ın ettiği karın anlamı nedir? Sanayi de tarım kesimi de mevzuat gereği batıyor" görüşünü ifade etti. Zam için döviz kuru etkisi ve elektrik alım maliyetlerindeki artışın gerekçe olarak açıklandığını, döviz kurunda uzun süredir ciddi sayılabilecek bir artış yaşanmadığını belirten Tuncay, şunları kaydetti:

"Döviz fiyatları düşerken elektrik fiyatı neden düşmemiştir? Ekonomik kriz nedeniyle iç talebin daraldığı, nakit akışının sıkıntılı olduğu, üretimin daraldığı ve istihdamın gerilediği bir dönemde bu zam sıkıntıyı daha da artıracak. Ekonomik krizin baskısı altında bulunan sanayici ve iş adamlarının mevcut durumlarını korumaya çalıştığı bir ortamda, yapılan son zamla üretim ve ihracatın, rekabet koşulları zorlaşacak." "Teşvik paketlerinde yatırımcılara enerji indirimi sağlanırken bir yandan zam yapılmasını teşvikten yararlananlar için kaşıkla verileni kepçeyle almak" olarak niteleyen Tuncay, bu zamla birlikte, enerji indiriminden yararlanan sanayici ve iş adamlarına uygulanan enerji desteğinin anlamsız hale geldiğini savundu.

"İRAN'A ÖDEDİĞİMİZ GAZ PARASI İNDİRİM OLARAK UYGULANABİLİRDİ"
Açıklamasında, doğal gaza geçen yıl yapılan yüzde 75 oranındaki zam nedeniyle tüketimin düştüğünü, bu nedenle İran'dan taahhüt edip de alınamayan doğal gaz miktarının şimdiden iki milyar metre küpe yaklaştığını savunan Tuncay, şu görüşleri ifade etti: "Türkiye geçen yıl almadığı doğal gaz için 704 milyon dolar ödedi. Oysa, geçen yıl doğal gaza yüzde 75 seviyesinde zam yapılmasaydı vanalar kısılmayacak ve dolayısıyla tüketiciler daha az ödeme yapacaktı. Sanayicinin enerji kaleminden kaynaklanan maliyeti azalacak da bu da üretimi olumlu etkileyecekti. Yani, geçen yıl İran'a alınmayan gaz için ödenen 704 milyon dolar Türkiye'de kalacaktı.  İran'a almadığımız gaz için yaptığımız ödeme tüketiciye indirim olarak uygulansaydı daha uygun olmaz mıydı?"
AA


Geri Dön