27 / 04 / 2024

Hüsnü Özyeğin’in serveti 2,9 milyar dolar!

Hüsnü Özyeğin’in serveti 2,9 milyar dolar!

Hüsnü Özyeğin diyorki; “İnsanlar eşit koşullarda doğmuyor ve öyle yaşamıyor. Bu nedenle hayatta daha fazla şeyler elde etme şansı olanların bunları ihtiyacı olanlarla paylaşmasının bir gereklilik olduğunu düşünüyorum.”



FORBES 100 tarihindeki 13 listenin 12’sinde ilk üçte, dördünde ise zirvede yer alan Hüsnü Özyeğin, 2,9 milyar dolarlık servetiyle bu yıl da üçüncü sırada yer alıyor. Özyeğin bu istatistikle FORBES 100 zirvesinin en istikrarlı ismi. Hüsnü Özyeğin’in sahibi olduğu Fiba ve Fina Holding’in finans, perakende, gayrimenkul, enerji, gemi inşası, sağlık, eğitim ve liman hizmetleri sektörlerinde yatırımları var. Finans yatırımları Fiba Holding, finans dışı yatırımları Fina Holding çatısı altında toplanmış durumda. Fiba ve Fina Holding toplamda 15 milyar doların üzerinde aktif büyüklüğe sahip. Bu büyüklüğün 8,4 milyar doları yurtdışı finans, 5,1 milyar doları yurtiçi finans ve 2,2 milyar doları da finans dışı sektörlerdeki yatırımlardan geliyor.

Özyeğin, 2017’de oldukça büyük bir ortaklığa imza atarak faaliyet gösterdiği sektörlere bir yenisini daha ekledi. Konya merkezli Polat Enerji’nin yüzde 70’ini satın alan Fina Enerji, İzmir’in Kınık beldesine 1 milyar doları bulacak bir yatırımla kömür galerileri ve termik santral kuracak. Projenin 770 milyon liralık kısmı kömür üretimi için yapılacak madencilik yatırımından oluşuyor. Madenle birlikte 7,4 milyar kW elektrik üretim kapasiteli termik santrali projesi hayata geçirilecek. Kömür madeninin 2019 başında üretime geçmesi bekleniyor. Santralse enerji üretmeye 2023’te başlayacak.

Profesyonel iş hayatına henüz 29 yaşındayken Pamukbank’m genel müdürü olarak başlayan Hüsnü Özyeğin, ilk göz ağrısı olan bankacılık işinde de büyümeye devam ediyor. Finansbank’ı satmasının ardından yeni bankası Fibabanka’yı küçük ölçekli bankalar liginde üst sıralara taşımaya devam ediyor. Özyeğin’in bankacılıktaki bir diğer önemli adımı ise Ferit Şahenk ile Kasım 2017’de Londra’da bir yatırım bankası kurmak oldu. “DOME Group” adıyla kurulan banka, Türk şirketlerine yurtdışı finansman sağlamak amacıyla kuruldu. Bankanın gelecek üç yıl içinde 1 milyar dolarlık fon büyüklüğüne ulaşması hedefleniyor.


Servet Kaynağı: Fiba Holding Yaş: 73, Evli, 2 Çocuklu

Doğum Yeri: İzmir

Uzun yıllar anne çocuk eğitim vakfı (AÇEV) ile eğitime verdiği desteği 2007'de kurduğu Özyeğin Üniversitesi ile bambaşka bir seviyeye çıkardı. Üniversitesinin sloganı ise "hayatınızın girişimi”.
 
1962'de henüz 18 yaşındayken cebinde sadece 100 dolarla Oregon State Üniversitesi’nde inşaat mühendisliği okumak için ABD’ye gitti.


Geri Dön