20 / 04 / 2024

Iban tuzağıyla milyonluk vurgun Ticaret Bakanlığı uyardı aman dikkat

Iban tuzağıyla milyonluk vurgun Ticaret Bakanlığı uyardı aman dikkat

Portekizli şirketlerin e-Postalarına siber saldırı yapan dolandırıcıların, Türk şirketlerine ödeme için gönderilen IBAN adreslerini değiştirdikleri ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığı, şirketlere yaptığı uyarıda hesap numaralarının telefon ile teyit edilmesi gerektiğini dile getirdi.



Türkiye Gazetesi'nden Cevdet Fırat Aydğmuş'un haberine göre, Ticaret Bakanlığı Portekiz'deki Türk ihracat ve ithalatçılarını dolandırıcılara karşı uyardı. Şirketlerin e-Posta hesaplarına yapılan siber saldırılar sonucu Uluslararası Banka Hesap Numarası bilgilerinin değiştirildiği, alıcı ve satıcının Portekiz'de olmamasına rağmen değiştirilen IBAN numarasıyla Türk firmalarına ait ihracat ve ithalat bedellerinin Portekiz'deki farklı banka hesaplarına aktarıldığı ortaya çıktı.

Son 15 gün içinde benzer bir yöntemlerin izlendiği 5 ayrı dolandırıcılık vakası, Portekiz’deki Lizbon Ticaret Müşavirliğince de ortaya çıkarıldı. Bu tespit üzerine Lizbon’daki yetkililer, Ticaret Bakanlığına bir yazı göndererek durumu bildirdi.

Türk firmaların e-Postalarına gelen IBAN numaralarını telefonla teyit etmediklerini, İspanya'daki bir IBAN'a transfer edilmesi gereken bedeli Portekiz kodu taşıyan IBAN'lara sorgulamadan para transferi yapabildiklerini belirleyen Ticaret Bakanlığı da Türk firmaları uyardı.


Geri Dön