23 / 04 / 2024

İBB'nin sosyal tesis inşaatına iptal davası!

İBB'nin sosyal tesis inşaatına iptal davası!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesis inşaatı Cihangir Roma Bahçesi’nde devam ediyor. Mahalle sakinleri kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istedi.



Cihangir Roma Bahçesi’nde devam eden “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sosyal Tesis” inşaatına karşı mahalle sakinleri, kamu yararı bulunmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemli ruhsat ve plan iptal davası açtı.


Mahalle sakinleri tarafından mahkemeye sunulan dava dilekçesinde inşaatın, “Koruma kurulunun konuya ilişkin olarak aldığı önceki kararlara, imar mevzuatına, koruma mevzuatına, şehircilik bilimi ve planlama ilkelerine aykırı olduğu” belirtildi. 


Dilekçede şu görüşlere yer verildi: 

“Beyoğlu’nda Arkeolojik Park ve Sergi Alanı niteliğinde olan Tarihi Roma Bahçesi’nde devam eden inşaat kamu yararına aykırıdır. İnşaat, Kılıç Ali Paşa Camii, Tophane Çeşmesi, eski Tophane binaları, Nizam-ı Cedit askerleri talim alanını çevreleyen kışlalar ve yamaçtaki güzel konakların yer aldığı Tophane panoraması içinde yer alan, birçok tarihsel kalıntının yer aldığı bir arkeolojik alanda yapılmaktadır. Bu alanda öncelikli olarak arkeolojik park ve sergi alanına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. 

Devam eden sosyal tesis inşaatının kapalı alanı, yapı ruhsatı alınan 604 m2’lik parselin yüzde 85’i oranındadır. Oysa, İstanbul 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı 20.03.1996 gün ve 7595 sayılı kararda bu alanda yapılacak bir inşaatın kapalı alanının parsele oranının yüzde 10’u geçemeyeceği belirtilmiştir. 


Koruma Kurulu’nun önceki yıllarda aldığı kararlar doğrultusunda sözkonusu alanın, ayrıntılı bir arkeolojik çalışma yapılarak projelendirilmesi öngörülmüş olmasına rağmen bugüne dek böyle bir çalışma yapılmamıştır. İnşaatı devam eden tesis koruma kurulunun konuya ilişkin olarak aldığı kararlara, imar mevzuatına, kentsel sit alanı olması nedeniyle koruma mevzuatına, şehircilik bilimi ve planlama ilkelerine, kamu yararına ve hukuka aykırıdır.” 


Mahalle sakinleri yaptıkları açıklamada, devam eden inşaata ilişkin şu görüşleri dile getirdi: 

“Beyoğlu, yeşil alanı en az olan İstanbul ilçelerinin arasında yer almaktadır. Bu durum bilirkişi raporları ile de saptanmıştır. Beyoğlu’na ilişkin bilirkişi raporlarında: Beyoğlu Kentsel Sit alanında açık alan elde etmenin neredeyse imkansız olduğu, mevcut açık yeşil alanların aynı zamanda afet durumunda acil toplanma alanları olarak işlev gördüğü, yeşil alanların sadece yeşil bir üst doku değil aynı zamanda toprakla doğrudan bağlantı anlamına geldiği, bu nedenle mevcut yeşil alanlar üzerinde öngörülen her türlü yapılaşma kararının şehircilik ilkeleri ve kamu yararı ile örtüşmediği belirtilmiştir.


Tarihi Roma Bahçesi semtimizin denize açılan penceresidir. Hem bir seyir terası, hem düzenlenmesi ve işlevsel olarak kullanılmasının sağlanması gereken bir arkeolojik park alanıdır. İstanbul’da beklenen olası bir depremde kullanılabilecek bir toplanma alanı niteliğindedir. Kentsel sit alanı olan bölgenin ihtiyacı olan sosyal tesis değil, açık ve yeşil alanlardır. 


Semtimizin tek yeşil alanında, koruma kurulu kararlarına ve bilirkişi raporlarında yer alan açık alanlara ilişkin görüşlere aykırı olarak devam eden inşaatın durdurulmasını, inşa edilen yapının yıkılmasını, arazinin yeşil alan olarak düzenlenmesini istiyoruz. 


Semtimize, İstanbulumuz’a, ülkemize ve yeşil alanlarımıza sahip çıkmaya devam edeceğiz. “



Cumhuriyet


Geri Dön