26 / 04 / 2024

İbrahim Babacan: 2018’de faiz indirimi bekliyoruz!

İbrahim Babacan: 2018’de faiz indirimi bekliyoruz!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, "Büyümenin devam etmesi ve sürdürülebilir olması için 2018’de faiz indirimi bekliyoruz" dedi. 



017'nin inşaat sektörü açısından uzun vadeli ve düşük maliyetli kampanyalar sayesinde oldukça canlı geçtiğini ifade eden Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, "2018 yılında hayata geçirilen kentsel dönüşüm projeleri başta olmak üzere konuta olan talep artarak devam edecek. Ancak kredi faizlerinin yüksekliği hala tüketici talebinin önündeki en büyük engel. Tüketici artık faiz ödemek istemiyor. Bankalar da elini taşın altına koymalı. Sektörel işbirlikleri ile inşaat sektörünün itici gücünü birleştirip Türkiye’yi yarınlara taşıyabiliriz" ifadelerini kullandı. 


İbrahim Babacan, inşaat sektörünün 2017 yılını değerlendirip 2018 yılı ile ilgili öngörülerini ve beklentilerini paylaştı. Babacan, "Konut satışlarında ise en yüksek paya İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gibi büyük şehirler sahip. Ekim ayında ipotekli konut satışları ise bir önceki yıla göre yüzde yüzde 20’ye yakın oranda azaldı. Bu da yükselen konut kredisi faizleri nedeniyle kredili konut satışlarına olan talebin azaldığının bir göstergesi. Sektörümüz, 2017 yılında Emlak Konut GYO tarafından başlatılan 240 ay vadeli ve taksitleri bir yıl sonraya erteleyen konut kampanyaları ile canlılığını korudu. Büyüme ivmesinin devam edebilmesi ve sürdürülebilir bir boyuta taşınması için faiz oranlarının da aşağı çekilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu. 


 

Sektör desteklenmeye devam edilmeli


Babacan inşaat sektörünün Türkiye ekonomisi için önemli olduğunu belirtti. Babacan, Ekonomimizin büyüme ivmesinde inşaat sektörünün önemli bir payı bulunmakta. Son olarak açıklanan rakamlar da bunu bize gösteriyor, geçen yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,8 daralan Türkiye ekonomisinin, bu yılın aynı döneminde yüzde 11,1 büyümesi, ekonomimizin toparlanması adına önemli bir gösterge oldu. Bu rakam, 2011 yılının ilk üç çeyreğinde görülen yüzde 11’lik yıllık büyüme rakamlarından sonra en yüksek GSYH artışı anlamına geliyor. İnşaat  sektörümüz ise aynı dönemde yüzde 18,7’lik artışla bu büyümede önemli bir rol oynadı. Dolayısıyla ülke ekonomisinin büyümesinde öncülük görevini üstlenmek, sektörümüz açısından da sevindirici bir gelişme." dedi.

 

Emlak Bankası sektörün arkasındaki güç olur


İbrahim Babacan, Emlak Bankası gibi bir kurumsal yapıyı 2018 yılında sektörün heyecanla beklediğini dile getirdi. Babacan, bu yapının sektörün arkasındaki güç olacağını söyledi. 

 

Kentsel Dönüşüm Müsteşarlığı oluşturulmalı


İnşaat sektörünün en önemli sorununun kentsel dönüşüm olduğunu ifade eden Babacan, "Kentsel dönüşüm sektörün en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’de 7,5 milyon konutun dönüşmesi gerekiyor. 2018 yılında özellikle kentsel dönüşüm süreçlerindeki bürokrasinin azaltılmasını ve çalışmaların hızlandırılması konusunda hükümetimizden destekler bekliyoruz. Bu konu, yaklaşan deprem gerçeğinin de ayrılmaz bir parçası. Uygulamaların hızlanması ile depreme hazırlık birbirinden ayrı düşünülmemesi gereken konular. Bu açıdan baktığımızda Bakanlık bünyesinde kurulacak bir Kentsel Dönüşüm Müsteşarlığı işleri mutlaka hızlandıracaktır.  Ayrıca konut satışlarının önündeki en büyük engel olarak gördüğümüz faizin düşürülmesi hem sektörün hem de ev sahibi olmak isteyen vatandaşların önceliğidir. Bu gibi düzenlemeler yapıldığı takdirde biz de inşaatçılar olarak yapacağımız kampanyalar ve şirket olarak vereceğimiz teşviklerle taşın altına elimizi koyacağız ve 2018’de de sektörün ve dolayısıyla ülkemizin büyümesine destek vereceğiz." ifadelerini kullandı. 


Geri Dön