25 / 04 / 2024

İDO'ya rakip Bursa'dan geliyor!

 İDO'ya rakip Bursa'dan geliyor!

Bursa ile İstanbul arasında deniz ulaşımını sağlayan İDO'nun (İstanbul Deniz Otobüsleri AŞ) özelleştirme sonrası uygulamalarına yönelik artan şikâyetler üzerine rakip firma kurma fikri gündeme geldi





Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Mudanya'dan İstanbul'a yolcu taşımak için çalışmaya başladıklarını açıkladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak BURULAŞ bünyesinde bir deniz otobüsü işletmesi kuracaklarını bildiren Altepe, yolcu taşıma ve liman izni için harekete geçtiklerini kaydetti.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İDO'nun yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi için Nisan 2011'de yapılan ihalenin açık artırma bölümünde en yüksek teklifi 861 milyon dolar ile Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu vermişti. Ortak girişimin kurduğu TASS Denizcilik ve Ulaştırma Hizmetleri, İDO'nun hisselerini Haziran 2011'de devralmıştı. Özelleştirmeden önce Bursa-Yenikapı arasında sabit fiyat uygulaması yapan İDO'nun, özelleştirme sonrası başlattığı esnek bilet politikasıyla daha önce 22 liradan satılan sabit bilet fiyatı 40 lirayı aşabiliyor. Araçlı sefer ücretleri de 250 TL'ye kadar yükseliyor. Koltuk seçmede de uygulanan ekstra ücret yolcuların büyük tepkisine yol açıyor. İDO'nun vatandaşları mağdur ettiğini söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şunları aktardı: 


Deniz ulaşımı kısa yoldan İstanbul'un Avrupa yakasıyla bağlantıyı direkt sağlayabiliyor. Yaklaşık 1,5 saatte oraya ulaşılabiliyor. Bugüne kadar İDO güzel bir şekilde götürüyordu. Özelleştirmeden sonra her yerde önemli sıkıntılar oluşmaya başladı. En çok fiyat politikası eleştiriliyor. Bu, benim de hiç beğenmediğim bir politika. Bir 10 liradan 30 liraya çıkmaz. 10 liradan olsa 12 lira olur. Böyle bir dengesizlik olunca herkes rahatsız oluyor. Keşke İDO aynı şekilde işletmeye devam etseydi.


Son zamanlarda sadece Bursa'dan değil, Yalova'dan ve çevre şehirlerden şikâyetlerin artmaya başladığını dile getiren Altepe, "Biz de bu konuda çalışmalarımızı hızlandırdık. Alternatif olması gerekiyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmasını izleyemeyiz." şeklinde konuştu. Kuracakları deniz otobüsü işletmesiyle her an faaliyete geçme safhasına geldiklerini vurgulayan Altepe, "İzinlerle ilgili başvuruları yapıyoruz. Liman başkanlığından izin çıkarsa hemen başlayacağız." dedi.


İDO, Rekabet Kurumu'na şikâyet edildi


İDO Rekabet Kurumu'na da şikâyet edildi. Kurum başkanlığına şikâyet dilekçesini veren CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, "İDO hakkında ön araştırma açılması halinde Rekabet Kanunu'nun 6'ncı maddesinde belirtilen 'Hakim durumu kötüye kullanma' suçunun işlendiği açıkça görülecektir." dedi.


İDO'nun gişe ve internet üzerinden alınan bilet uygulamasının kasıtlı olarak yavaşlatıldığına ve vatandaşların daha pahalı olan ekspres bilete yönlendirildiğine değinen Tayan, hizmet bedeli adı altında alınan ekstra ücretlerin yolcuların sert tepkisine neden olduğunu söyledi. Tayan, şu ifadeleri kullandı: 


Eskiden otomobil için bilet alınırken, şoföre ayrı bilet istenmezdi. Özelleştirmeden sonra otomobil ile şoförüne ayrı bilet uygulaması getirilmiştir. 'Nasıl olsa ben tekim' anlayışıyla yolculara yani tüketicilere uygun olmayan saatlere sefer konulmaktadır. Hiçbir yerde örneği bulunmayan cam kenarına daha fazla fiyat uygulaması ile hakim durumlarını kötüye kullanmaktadır.


Zaman


Geri Dön